Større flyøvelse over Jylland

Flyvevåbnet skal teste nyt deployerbart hovedkvarter, inden det skal indgå i NATO-beredskab næste år

24. november 2020, 07:50
For nylig har der været en del flyaktivitet over det midtjyske, oplyser Forsvarskommandoen. Foto: Henrik Ole Jensen

ØVELSE Hvis du i de sidste uger har oplevet en del i fly og helikoptere i luftlaget over det midtjyske luftlag, så er der en årsag til det.

Forsvarskommandoen skriver, at flyvevåbnet næste år skal være på beredskab til NATOs Responce Force med et såkaldt Composite Special Operations Air Task Group (C-SOATG). Det er et specialoperationsstyrkehovedkvarter, som kort sagt skal kunne planlægge anvendelsen af fly og helikoptere til indsættelse af specialoperationssoldater meget hurtigt.

NATO Responce Force er en militær styrke, der består af bidrag fra forskellige NATO-lande, som er klar til at blive indsat med kort varsel, hvis der skulle opstå et akut behov.

For at kunne gå på beredskab skal de enkelte lande demonstrere, at de kan løse deres opgaver ved en certificering. Flyvevåbnets certificering foregik i en international ramme på Flyvestation Aalborg. Øvelsen er slut.

- At gennemføre operationer med specialoperationsstyrker på det her niveau kræver, at vi træner vores soldaters evne til at planlægge komplicerede operative flyvninger på meget kort tid, så vi kan indsætte over store afstande på overraskende måder. Det er en kapacitet, vi har udviklet over mange år, blandt andet i forbindelse med de øvelser der er gennemført under specialoperationsøvelsen NIGHT HAWK, siger Jens Blomqvist, som er chef for den danske del af styrken i et nyhedsbrev fra Forsvarskommandoen.

For at gøre øvelsen så virkelighedstro som muligt, var der i løbet af øvelsen en række forskellige flytyper til Flyvestation Aalborg fra andre NATO-lande.

Der var F-15E Kampfly, MC-130J specialoperationstransportfly og CV-22 Osprey transportfly.

- Vi opstillede vores Composite Special Operations Air Task Group i tæt samarbejde med soldater fra Holland og Belgien, og de flyvende enheder var amerikanske. Med det danske bidrag kom vi op omkring 200 deltagende soldater, siger Jens Blomqvist.