Måske 11 mio. kroner på vej til lufthavn

Hjælpepakke kan betyde, at ejerkommunerne slipper for at skulle af med ekstra penge til Midtjyllands Lufthavn i år

29. oktober 2020, 05:24
Frans Bjørn-Thygesen mener, at lufthavnen med en støtte på 11 millioner kroner med stor sandsynlighed vil få gang i ruten København-Midtjylland inden den 3. januar. Foto: Henrik Ole Jensen

LUFTHAVN Partierne bag lufthavnspakken blev for nylig enige om en række tiltag, der skal understøtte den danske luftfartsbranche og indenrigsflytrafikken, hvilket var gode nyheder for den underskudsramte Midtjyllands Lufthavn.

Med den nye aftale blev partierne enige om, at der ud over de 65 millioner kroner, som skulle fordeles, ville blive afsat 28 millioner kroner til at understøtte de mindre regionale danske lufthavne, og Midtjyllands Lufthavn ser ud til at få en pæn del af kagen.

Ikke hørt fra Trafikstyrelsen

Lufthavnschef i Midtjyllands Lufthavn, Frans Bjørn-Thygesen, der forventer et ekstra tab i lufthavnen på fem-seks millioner kroner på grund af coronasituationen, har endnu ikke hørt fra Trafikstyrelsen om, hvor stort støttebeløbet bliver, eller hvilke retningslinjer, der følger med.

Men ifølge Kristian Pihl Lorentzen fra Ans, der er medlem af Folketinget og transportordfører for Venstre, afsættes der 11 millioner kroner i driftsstøtte til Midtjyllands Lufthavn.

- Dermed er situationen ikke fryd og gammen, da vores regionale lufthavn fortsat taber penge hver dag. Men det er et uhyre vigtigt plaster på et blødende sår, skriver Kristian Pihl Lorentzen i et læserbrev.

Frans Bjørn-Thygesen glæder sig, hvis det ender med 11 millioner kroner uden begrænsninger.

- Det vil selvsagt stille lufthavnen uden de store konsekvenser som følge af Covid-19 i år, og det vil så betyde mulighed for, at vi kan arbejde meget mere realistisk mod en hurtig genopstart af indenrigsruten allerede inden flyselskabet DATs planlagte opstart den 3. januar næste år, siger Frans Bjørn-Thygesen.

Lufthavnen vil således forsøge at gøre det mere økonomisk attraktivt for DAT eller andre flyselskaber at flyve på ruten, der som følge af Covid-19 og aflyste møder har fået færre passagerer, hvoraf de fleste er fra erhvervslivet.

Det så ellers ud til, at de ni ejerkommuner skulle af med et ekstra kapitaltilførsel i år, men det slipper de også for med det beløb. Lufthavnen får med andre ord lidt mere luft i økonomien, ligesom næste år ikke vil blive så svær at komme igennem som ellers, hvis usikkerheden i forbindelse med covid-19, fortsætter, lyder det fra luftfartschefen.