Opvækst med biografen i Karup

Svend-Erik Kjær tænker tilbage til tiden med Karup Bio

09. juni 2020, 10:17
1 af 2 Far og søn fra biografen i Karup.
2 af 2 Svend-Erik Kjær husker tilbage på tiden med biografen.

FØDSELSDAG Jeg har med stor interesse læst artiklen om Karup Bios 70 års fødselsdag, specielt da det var mine forældre Christian og Marianne Kjær, der byggede biografen i 1950. På daværende tidspunkt var jeg tre år gammel.

Min opvækst i Karup Bio tænker jeg tit på, og jeg har stadig relation til byen gennem mine tidligere klassekamerater fra Karup, blandt andet Otto Barber og mange flere. Vi holder stadig i en alder af plus 70 klassefester med de gamle skolekammerater. Bl.a. havde jeg i den forbindelse for ca. 4 år siden et besøg i biografen.

Den gjorde et meget dybt indtryk på mig. Det er en af de smukkeste biografer i Danmark.

Som dreng havde jeg nogle opgaver i biografen. I starten, som 9-årig med »bakken« i pausen af filmen - nemlig med at sælge is og chokolade for min mor, der var meget engageret i den lille biografkiosk.

Senere, mens jeg gik på Karup realskole, var jeg billetkontrollør og samtidig assisterede jeg filmoperatør, elektriker Døssing og selvfølgelig min far. Jeg hjalp ham med at fremvise film fra operatørrummet.

En lille sjov historie: Efter militærtjenesten og en HH fra Herning Købmandsskole, blev jeg stationær rejseleder bl.a på Costa del Sol for Tjæreborg Rejser (1972-1977). Det lykkedes at lokke min far til Gardasøen på ferie sammen med min mor. Meget svært, da min far foretrak at være hjemme i biografen i Karup,

I 1974 blev Olsen Bandens »Sidste Bedrifter« optaget på Costa del Sol, hvor jeg var destinationschef.

Man manglede en »statist« til at følge en flok turister til en »Grisefest«. Jeg skulle tage imod penge fra guiderne og aflevere dem til »Grise-Hansen«, der lagde de mange pesetas-sedler (mest avispapir) i et pengeskab, som Egon Olsen senere skulle åbne.

Jeg var kun med i filmen i et meget begrænset antal minutter. Men det rygtedes i Karup at biografmandens søn var »skuespiller«.

De danske film bl.a de populære Morten Korch-film blev altid spillet en uge hver aften kl. 20.00. Men da Olsen Bandens Sidste Bedrifter kom til Karup blev den vist i 14 dage hver aften kl. 20 og mest for fulde huse. Man skulle jo lige se biografmandens søn, Svend-Erik.

Jeg er stolt af at være søn af biografen i Karups grundlægger. I dag bosiddende i Kolding med familien og stadig aktiv med selvstændigt hattefirma og rejsebureau.