Passion for travheste

Hos familien Andreasen, Karup, har omdrejnings-punktet igennem en menneskealder været hesteopdræt og travløb. I sommer kvalificerede Martin Andreasen sig til dansk hoppe derby med Daniella Ga

24. december 2019, 08:05
1 af 2 Martin og Rikke Andreasen med Daniella Gardenia, der i år havde kvalificeret sig til derby i Charlottenlund. Martin vandt ikke derby, men dagen efter i derbyweekenden vandt han amatør elitecuppen. Præmien er en vase med guldkant fra den kongelige porcelænsfabrik. Dem har han nu to af. Han vandt også tilbage i 2007. Foto: Pia B. Jakobsen
2 af 2 Far og søn, Anton og Martin Andreasen, med Daniella Gardenia. Familien er kendt for opdrættet af Gardenia hestene. Enkelte beholder de selv til løb. Foto: Privatfoto

Karup Lige uden for Karup går der heste, mange heste. Der er her, man opdrætter Gardenia heste.

Anton Andreasen fik licens til at køre trav allerede i 1964, hvor han vandt sit første løb på Skive Travbane. Bare 18 år gammel.

Nu er det sønnen Martin Andreasen, der er travkusk. Trods sine kun 38 år har Martin kørt travløb i godt 30 år. De første mange år var det pony trav. De seneste 16 år har han kørt med de store heste. Alene i år har Martin vundet 15 løb.

- Vi starter mest i jysk/fynske byer - Skive, Århus, Billund og Odense, fortæller Martin, der også ind imellem har kørt løb på Sjælland. Det er dog lidt for tidskrævende, når man kører på amatørbasis.

Derby

I sommer måtte hele familien dog helt til Charlottenlund. For første gang havde en af stutteriets heste kvalificeret sig til derby. Der er stor prestige i at være med i derby. Det er fire-årige heste, der deltager i derby.

- Alt skal klappe, forklarer Martin. For hver hest har kun én chance i livet. Det klappede i prøverne, hvor Daniella Gardenia var blandt de første, men på selve dagen endte hun på 9. pladsen og netop udenfor pengepræmierne.

- Det var selvfølgelig ærgerligt, men alene det at deltage i derby er kæmpestort, fastslår Martin. Det, at man har avlet en af de 12 bedste på en årgang af måske 600 hopper. Det må man gerne være stolt over. Det har jeg drømt om i mange år!

Amatør elitecup

Til gengæld vandt Martin om søndagen på Charlottenlund, hvor han deltog i amatør elitecup. At vinde det løb var kæmpestort:

- Netop den weekend er alle, der er interesserede i travløb samlet i Charlottenlund, så det var en kæmpestor oplevelse, fortæller Martin, der sammen med familien blev kørt rundt i karet på en efterfølgende æresrunde foran de 9000 tilskuere.

Et familieprojekt

Lige i øjeblikket ligger privaten i byggerod. Martin og hans kone Rikke er ved at renovere Martins barndomshjem, som de netop har overtaget. Hans forældre har til gengæld købt Martin og Rikkes hus. Det ligger et par hundrede meter herfra.

- Vi har så meget sammen. Vi hjælpes ad, forklarer Martin. Far Anton er da også i fuld gang med at køre foder, mens Ugeavisen er på besøg. Det er primært ham, der står for avlsarbejdet.

Hestene er hele familiens hobby. Martins kone, Rikke, arbejder til daglig arbejder som bogholder på Viborg Produktionsskole. Men når hun kommer hjem, er hun absolut en hestepige. De tre børn på 16, 9 og 7 år er også hesteglade.

Jo, Martin Andreasens liv handler om heste. Selvom han gerne ville ernære sig med travløb alene, er det pt ikke en mulighed. Men når han går på arbejde, lugter det dog også af hest. For Martin er uddannet beslagsmed og får sin faste indtægt ved at sko heste.