Luften er 8 og vandet er 24

Kølvrå Friluftsbad byder på aktiviteter for hele familien. En kreds af frivillige ofrer det meste af deres fritid på at holde Kølvrå Friluftsbad rent og indbydende. De sidste år er der sket r

09. juni 2019, 08:01
1 af 2 Kræmmermarked afholdes på åbningsdagen og på sæsonens sidste dag. Den 22. juni er der poolparty for 4.-9. klassetrin og den 23. juni Sankt Hans aften. Foto: Morten Marboe
2 af 2 En overdækket terrasse med nærmest sydlandsk stemning tilbyder afslapning med god udsigt over området. Foto: Pia B. Jakobsen

VISIT Kølvrå Friluftsbad har med sine over 35.000 m2 rigtig meget at byde på. Det udendørs område med soppebassin, børnebassin og det store bassin har meget andet end vand og badedyr at byde på. Her er en stor legeplads til børnene, petanquebane for de lidt ældre, minigolf for alle aldre. På et større område er der boldbane og beachvolley bane. Vægmalerier med festlige og farverige børnemotiver i omklædningsrummene sætter det gode humør. Priserne i både cafeteria og i entre er særdeles rimelige.

- Der har ikke været prisstigninger i cafeteriaet i årevis. For her skal alle kunne være med, forklarer formand Jannie Christensen.

Næsten som nyt

Kølvrå Friluftsbad var spritnyt i sommeren 1973. Men tidens tand har gjort sit, og en gennemgribende renovering var efterhånden nødvendig. I 2018 bevilgede Viborg kommune penge til renovering af baderummene samt til et helt nyt baderum med bruser til handicappede. En handicapbadelift er bevilget af Vanførefonden og installeres i det store bassin. Der er lagt skridsikre gummifliser omkring børnebassinet. Køkkenet er renoveret i løbet af vinteren af de frivillige, og teknikken i kælderen har også fået en ordentlig omgang af fagfolk udefra.

- Alt det som de frivillige må gøre selv, det gør vi. Men der er jo ting, som kun fagfolk må gøre, fortæller Jannie Christensen.

En række tiltag i forhold til besparelser er sat i gang. I 2009 blev der lagt otte kilometer slanger på taget til solcelleanlæg. Opvarmningen af bassinerne er herved blevet væsentlig billigere. Børnebassinet har allerede et termotæppe og et helt nyt til det store bassin er på vej.

De mange hænder

I sommerperioden bruger de frivillige næsten al deres fritid i Kølvrå Friluftsbad. Især bestyrelsen trækker det tunge læs. Hedigvis er de gode til at få inddraget familiemedlemmer og bekendte i arbejdet.

- I sommersæsonen bor vi her nærmest, smiler Jannie Christensen.

Det er frivillige, der står klar til de morgenfriske tre gange om ugen og til aftenbaderne, samt i åbningstiden i weekenderne. De slår græsset, vedligeholder hele det store område, køber ind, reparerer og renoverer. På hverdage i åbningstiden er der ansat to til tre lønnede medarbejdere.

Overvågningskameraer nødvendige

Der arbejdes lige nu intenst på at øge sikkerheden i Friluftsbadet. Der har gennem årene været indbrud flere gange, men her sidste gang blev det for meget. Det var mere hærværk end indbrud, så nu sættes der overvågningskameraer op. Det er rigtig grimt for de frivillige, at deres mange timer i Kølvrå Friluftsbad foruden det nødvendige også skal bruges på at rydde op efter meningsløst hærværk.

Udlejes til fester

Udenfor åbningstid kan Kølvrå Friluftsbad lejes til alt fra familiefest til andre festlige anledninger. Det er der en del, der benytter sig af. Her i sommer er det for eksempel reserveret til en bryllupsfest. Prisen er særdeles rimelig, men så skal man også selv gøre rent efter sig.

Skater plads?

Bestyrelsen har en drøm om at få lavet nye og flere skaterramper foran hovedbygningen. Her er et godt underlag at køre på og et uforstyrret sted til skaterne året rundt. Bestyrelsen vil gerne bakke op, hvis der er unge, som kunne tænke sig at tage del i det arbejde. Kunne det have interesse, skal man kontakte bestyrelsen for Kølvrå Friluftsbad.