Birkepollenallergi

Sæsonen for birkepollen er begyndt, og for mange betyder det, at de kan se frem til en periode med nysen, kløende øjne og influenzalignende symptomer. Heldigvis kan allergi kontrolleres

20. april 2019, 12:22
Mange birkepollenallergikere har symptomer hele forårssæsonen, fordi beslægtede træer som el, hassel og elm indeholder samme slags allergenmolekyler. Foto:www.alk.dk

Allergi Nu blomstrer birketræerne, og for mange betyder det kløende øjne, løbende næse, træthed og influenzalignende symptomer. Over 400.000 danskere lider af træpollenallergi, hvoraf en stor del er birkepollenallergikere.

Birkepollen kommer fra birketræernes rakler. I april og maj måned frigøres millionvis af pollen, som hos birkepollenallergikerne kan give symptomer fra let nysen til svær astma alt efter, hvor kraftigt man reagerer. Og selv hvis man bliver indenfor, er det svært helt at undgå at blive udsat for de små pollen.

»Hver gang vi trækker vejret, indånder vi et bredt udvalg af partikler. Nogle af disse partikler stammer fra en allergenkilde. Det vil sige organisk støv, der afgiver molekyler, man kan udvikle allergi overfor. Lige nu er det altså birketræernes pollen, der er mange af i luften og det skaber problemer for rigtig mange mennesker«, siger Jørgen Nedergaard Larsen, der er seniorforsker i den danske allergivirksomhed ALK.

Heldigvis er der ingen grund til at længes efter efterår og vinter, for næsten alle, der lider af pollenallergi, kan hjælpes.

»Den vigtigste ting at huske på er, at allergi kan kontrolleres, og der er mange behandlinger til rådighed. Lige fra symptomdæmpende behandling med håndkøbsmedicin til mere langsigtede behandlinger som allergivaccination, hvor man i en periode får tilført en nøje afmålt dosis af det stof, som kroppen reagerer på og dermed genopbygger immunforsvarets tolerance. De fleste oplever en vedvarende effekt af allergivaccinationen, også efter behandlingen er slut«, siger Jørgen Nedergaard Larsen.

At vælge den behandlingsmulighed, der er den rigtige for dig, bør afgøres i tæt samråd med en læge.