Fællesskab i Havredal

Havredal Kultur- og Forsamlingshus er et vigtigt omdrejnings-punkt i forhold til fællesskabet lokalt

20. marts 2019, 08:56
Inge-Lise Sterup foran den historiske billedfrise i den nyrenoverede lillesal i Havredal Kultur- og Forsamlingshus. Foto: Morten Marboe

Havredal Kigger man i Havredal Kultur- og Forsamlingshus kalender for det forgangne år, vidner den om et hus, der er bliver brugt rigtig meget.

Foruden til alle de private fester og begivenheder er det de faste arrangementer, der er med til at kitte Havredal og lokalområdet sammen. Her kan nævnes jævnlige, velbesøgte fællesspisninger, banko, Sct Hans fest og det årlige dilettant, som i år er konverteret til »Forårsfest med sketches«.

- Havredal Kultur- og Forsamlingshus er et af de forsamlingshuse i Viborg Kommune, der er udlejet allermest, fortæller Inge-Lise Sterup, som er formand for Havredal Borgerforening og dermed huset.

Hun er ikke i tvivl om, at Havredal i forhold til sin størrelse er en meget aktiv by, hvor fællesskabet traditionen tro er vægtet højt.

Båret af frivillige

Det siger sig selv af et hus, der er udlejet så meget, også skal vedligeholdes, hvis brugerne fortsat skal være interesserede i at leje huset.

Huset fik en større makeover i nullerne. I juli 2018 var det lukket ned igen. Blandt andet er de små vinduer i den store sal blevet udskiftet med store vinduer, der slipper mere lys ind og gør rummet langt mere venlig. Der er desuden sat nye døre i huset. Udenfor er hele huset blevet sandblæst og malet. Det var en flok frivillige med Erik Madsen i spidsen som tovholder, der sørgede for det store projekt.

Pengene til renoveringen kom primært fra alle husets aktiviteter.

- Det forsamlinghus er en skidegod forretning, fastslår Inge-Lise. Hun er dog meget bevidst om, at det er en sårbar forretning, for den forudsætter, at der er frivillige, der også i fremtiden vil tage deres tørn. Om det er at stå for udlejningen, være pedel, hjælpe med banko, lave mad til fællesspisning eller noget helt andet. Men arbejdet er jo netop også med til at skabe fællesskab og sammenhængskraft.

Samarbejde på tværs

Inge-Lise fortæller, at man forsøger at tænke nyt i forhold fællesaktiviteter-

- Det er jo naturligt, at børnene søger til Frederiks og ønsker at være sammen med deres venner fra skolen. Det giver ikke mening at doble op på arrangementer som fastelavn og juletræsfest. Så er det bedre, at finde på noget, som hele nærområdet vil være med til.

Senest er Havredal kommet med på den fælles kalender, som man har lavet i Frederiks. Aktiviteter skrives ind her, så man har et overblik over, hvad der sker lokalt. Desuden er Havredal Borgerforening med til at stable en kartoffelfestival på benene.

- Det bliver den 4-6. oktober, røber Inge-Lise, og slutter af med at sige, at gode og fremadrettede ideer til, hvordan Havredal bedst kan begå sig i fremtiden, er velkomne. Det gode landsby ry skulle gerne bestå mange år frem.