Bagermesterens store passion for mønter, medaljer og dejskrabere

Formand for Silkeborg Møntsamlerforening John Pedersen har været med siden foreningen blev stiftet for 50 år siden

03. januar 2022, 07:54
John Pedersen, der er tidligere bagermester i Karup, begyndte som dreng at samle på dejskrabere i sin fars bageri i Silkeborg og siden kastede han sig over mønter og medaljer, og i dag er han formand for Silkeborg Møntsamlerforening. Han har en kolossal viden om mønter og især medaljer og den deler han nu ud af i en bog om nordiske kunstmedaljer, som netop er udkommet. Bogens undertitel er »Mesterværker i bronze og sølv« og er udgivet på forlaget Anders Nyborg.

SAMLER Som dreng begyndte John Pedersen, der er tidligere bagermester i Karup, at samle på dejskrabere i sin fars bageri i Silkeborg og samlemanien udviklede sig et par år senere til også at omfatte mønter og medaljer.

Han solgte sin første møntsamling, da han efter aftjent værnepligt stod og manglede kontanter til udbetalingen til sit første hus på Dalvejen i begyndelsen af 1970’erne.

I dag er den tidligere bagermester fra Karup formand for Silkeborg Møntsamler-forening og er færdig med at skrive en bog om nordiske kunstmedaljer.

- Jeg har altid været en samler, og gennem hele livet har min store interesse været at samle på mønter. Det er først og fremmest mønternes historie, der interesserer mig, men jeg synes også, at det sjovt at få fat i nogle helt unikke mønter. Og så gør det jo heller ikke noget, hvis de viser sig at være noget værd, fortæller 72-årig John Pedersen.

Brevbud fra udlandet

Vi møder ham hjemme i lejligheden på Christiansfeldvej i Silkeborg.

Spisebordet i stuen er dækket med ordner, medaljer og mønter i mapper, chartekker og små poser. Det er møntsamlerforeningens auktion, der er gang i. Den bliver afviklet hjemme hos formanden, mens foreningens faste mødested i Lunden er coronalukket.

- I løbet af dagen modtager vi bud på de mønter, der er til salg i denne omgang. Vi har medlemmer over hele landet og i Norge, Tyskland og USA, som plejer at komme med bud. En normal auktion har en omsætning på omkring 25.000 kroner, fortæller John Pedersen, som har været medlem af Silkeborg Møntsamlerforeningen, siden den blev stiftet for 50 år siden.

Vi sætter os ved sofabordet, hvor han har lagt en del af sin egen samling frem. Sølvmønter, jubilæumsmønter, thailandske porcelænsmønster og kunstmedaljer er bredt ud på bordet.

- Men det hele begyndte altså alt sammen med det her, fortæller han og tager to tykke mapper frem.

- Det er dejskrabere. Jeg har 400-500 af dem, og jeg vil tro, at det må være verdens største samling, siger han.

Bagermester i Karup

John Pedersens far var Svend Pedersen, som havde Skoletorvets Bageri i Silkeborg.

- I bageriet fik min far masser af dejskrabere fra de firmaer, som han handlede med, og fra jeg var 14 år, begyndte jeg at samle på dem. Det fortsatte, da jeg selv blev uddannet som konditor og gennem 38 år havde Karup Bageri. Og jeg samler stadig på dejskrabere, og fik fat i nogle fine eksemplarer i Tyskland for nogle år siden, fortæller John Pedersen.

Men det er mønter og medaljer, der har hans helt store interesse. Og mønterne har også været med til at bane vejen for ham i tilværelsen.

- Da jeg tilbage i begyndelsen af 1970’erne stod og skulle købe mit første hus på Dalvejen, manglende jeg penge til udbetalingen, og så solgte jeg min komplette samling af danske mønter fra 1900 til 1972. Den fik jeg 25.000 kroner for dengang. Huset var en god investering, for da vi solgte det, havde jeg mulighed for at købe Karup Bageri, som jeg drev frem til 2014, fortæller han.

Er 5.500 kroner værd

25.000 kroner var mange penge dengang i begyndelsen i 1970’erne. Men i dag bliver mønterne slet ikke solgt til så høje priser.

- Tager man et klassisk eksempel som en 10-øre fra 1959, som altid har gået for at være kostbar, så kunne den for 50 år siden sælges for 500 kroner. I dag kan man få mellem 75 og 100 kroner for den. Jeg plejer at sige, at blandt de danske mønter fra perioden 1874 og frem, er der kun 15 stykker, som i dag er penge værd, fortæller han.

Men til gengæld er der en anden dansk valuta, som topper priserne, når der er auktion i møntsamlerforeningen. Det er møntfoden »Fed« fra Christiania.

- Denne kobbermønt her er på »2 fed« og har Kim Larsen samt teksten »Tak for sangen« på bagsiden. Den er 5.500 kroner værd, men så er den også kun fremstillet i 100 eksemplarer, fortæller John Pedersen.

Kasse på Det Blå Marked

Jubilæumsmønter og medaljer fylder i dag en stor del af John Pedersens samling. Da Karup Bageri kunne fejre 100 års jubilæum i 2005 blev det naturligvis markeret med medaljer - altså jubilæumsmedaljer i sølv og kobber.

John Pedersen er netop blevet færdig med at skrive på en bog om »Nordiske Kunstmedaljer« med kunstneren Anders Nyborgs medaljeudgivelser til Dansk Numismatisk Forening.

- Min interesse for de nordiske medaljer opstod, da jeg for godt 20 år siden var en tur på Det Blå Marked i Låsby. Her købte jeg en hel kasse med 50 medaljer for 200 kroner og blandt dem var der en del af Anders Nyborgs kunstmedaljer. Jeg interesserer mig meget for de nordiske lande og især meget for Grønland, da jeg i sin tid havde en ung mand fra Grønland, som stod i lærer i bageriet i Karup.

Blandt de meget smukke og fine kunstmedaljer fra Grønland har jeg i dag én i sølv, som der kun er fremstillet i tre eksemplarer. De to andre blev givet til dronning Margrethe og til den grønlandske landsstyreformand Jonathan Motzfeld.

- Jeg læser alt, hvad jeg kan komme i nærheden af om mønter og medaljer, så jeg har jo en del ekspertviden at dele ud af, efter jeg har samlet gennem hele mit liv.

- Og som en af mine gode venner i møntsamlerforeningen siger: »Viden er penge værd«, siger John Pedersen.