Farverige historier fra Alheden ramt af corona - men der er bedring på vej

Lokal foredragsholder er klar med flere tiltag i lokalområdet

30. november 2021, 19:43
Peter Skovmos Nielsen fra Karup holder blandt andet foredrag til fordel for julemærkehjemmene.

FOREDRAG 2021 blev bestemt ikke et godt år for Peter Skovmos Nielsens aktiviteter og bidrag til ensomme og mobbede børn på Julemærkehjemmene. Aflysninger af oplevelsesture og foredrag ryddede kalenderen i første halvår, og en langsom opstart efter sommerferien gjorde, at han kun kom op på ca. 40 procent af de foregående års resultater.

Et par jubilæer

- At jeg så i efteråret 2021 havde et par jubilæer, var trods alt glædeligt, idet jeg siden den spæde start i 2016 samlet har rundet 150.000 kr i bidrag, og passeret gæst nr 2.000, fortæller Peter Skovmos Nielsen.

mobning og ensomhed holder dog ikke Coronapause, tvært imod.

- Derfor er behovet for at hjælpe udsatte børn tilbage til et godt børneliv stadigt stigende. 10 uger på Julemærkehjemmet i Hobro, som dækker vores område, gør en kæmpe forskel for børnene, og fremover vil de og deres familier også få opbakning af Julemærkehjemmet i en længere periode efter afsluttet ophold, da det er med til at stabilisere den gode forandring, siger Peter Skovmos Nielsen.

Men det koster.

2,7 procent

Økonomien på Julemærkehjemmene er i høj grad et privat anliggende, da staten som eneste offentlige bidragyder kun kan afse 2,7 procent i tilskud til udgifterne. Salget af Julemærker dækker i runde tal ca. 10 procent. Største bidragyder er de mange Julemærkevenner, som hver måned donerer et beløb helt efter eget valg, - intet er for småt og intet er for stort.

- Beløbet er i øvrigt fradragsberettiget, og giver dermed rabat på skatten. Private fonde og humanitære organisationer som eks. Lions Club er også uundværlige bidragydere. I det hele taget, så er det de »mange bække små, der gør en stor å«, og jeg har brugt Coronapausen til at vedligeholde »min lille bæk« med nye tiltag, siger han:

Det omfatter blandt andet et nyt foredrag.

Det er blevet til et nyt foredrag om Kartoffeltyskernes grumme skæbne på Alheden, og de tydelige spor de har afsat i det danske samfund. Foredraget havde premiere i september på Grønhøj Kro, og bookingerne går fint.

Julepause

Peter Skovmos Nielsen holder nu julepause indtil næste foredrag om Kartoffeltyskerne i Karup Kultur- og Forsamlingshus torsdag den 13. januar.

I Kartoffeltyskerladen i Grønhøj har Peter Skovmos Nielsen sammen med Gregers Laigaard opbygget en udstilling om Alhedens farverige historie. Den dækker hele det geografiske område som Alheden er plus lidt mere, og i tid fra istiden til 1950. Den skal give inspiration til, hvor man kan gå hen for at få oplevelser.

- I en tid, hvor det med turistinformation uden for de store byer kan ligge på et meget lille sted, tror jeg vi her rammer et behov, som ingen andre tager sig af. Ved første øjekast bor vi i en lidt grå og kedelig egn, men kradser man lidt i overfladen, så er det en egn, der har meget at byde på, ikke mindst den farverige historie og store autenticitet. Vi deler den gerne, og alle er velkomne, fortæller han.

Peter Skovmos Nielsen tror mange har stået med en udfordring, når de er blevet inviteret til en rund fødselsdag eller lignende hos midaldrende+ mennesker, for de ønsker sig sjældent noget i gave.

- Derfor har jeg lavet et gavekort, der slår 2 fluer i et smæk: Humanitær støtte og oplevelser. Gavekortet koster 1.000 kr som går ubeskåret til Julemærkehjemmene. Derudover kan gavemodtageren invitere op til 15 gæster med på en guidet oplevelsestur på Alheden med historien om Kartoffeltyskerne, ganske gratis. Oplevelser sammen med dem man holder af, er altid i høj kurs, og de ligger godt i maven ligesom hjælp til mobbede børn gør det, siger Peter Skovmos Nielsen.