Oprindelig natur gendannes ved minkgrave i Kølvrå

Naturen ved minkgravene i Kølvrå er ved at blive gendannet. Tirsdag genåbnede Alhedestien i området

06. oktober 2021, 18:47
Gravområdet i Kølvrå, hvor jordbunker af oprindelig muldjord er udlagt før det spredes, så oprindelige frø fra området i jorden kan spire igen. Foto: Fødevarestyrelsen

KARUP Området ved de tidligere minkgrave på Herningvej ved Kølvrå er ved at blive gendannet, så det kommer til at se ud som for et år siden, inden minkene blev gravet ned, og siden gravet op og kørt til destruktion og forbrænding.

Tirsdag kom man et stort skridt hen ad vejen, da Alhedestien blev genåbnet. Stien har været lukket siden starten af sommeren, og folk har siden skullet ud på en omkørsel, oplyser Fødevarestyrelsen.

- I forbindelse med opgravning af minkene blev Alhedestien spærret, da den var i den veterinære zone, men stien er nu renset og åbnet, så folk kan køre på den igen, siger indsatschef hos Fødevarestyrelsen, Kasper Klintø,

De store maskiner er også i gang ved minkgravene. De sidste grave er ved at blive dækket til, og dette arbejde ventes færdigt de næste uger.

Jord fra kanterne og bunden af minkgravene er allerede kørt væk.

- Efter dette er der fyldt rent sand i bunden af graverenderne. Herefter er der fyldt top-jord oven på, og allerøverst er den gamle muldjord. Det sikrer, at den gamle vegetation kommer igen, da den indeholder frø fra de oprindelige planter, der var i området, siger Kasper Klintø.

Næste fase er at omlastepladsen, hvor de store lastbiler og maskiner kørte med mink, skal fjernes, hvilket blandt andet betyder, at en betonplade skal nedbrydes.

- Næste fase er, at vi laver nogle flere boringer af det terrænnære grundvand, så vi kan se, hvis der opstår næringsstoffer eller forureningsindhold i det terrænnære grundvand. På den måde kan vi sætte ind, hvis det bliver nødvendigt, siger Kasper Klintø. Han mener dog borgerne kan være rolige.

- En god nyhed er, at Miljøstyrelsen har bekræftet, at der ikke er risiko for drikkevandet, siger han.

Det viser blandt andet forskellige prøver og undersøgelser. Sidst på året bliver der lavet en stor miljørapport udgivet af de miljørådgivere, der har været involveret, og heri vil det fremgå, hvad man mener, der skal ske med området fremadrettet. - Vi har Miljøstyrelsen med i loopet, og vi følger deres anbefalinger på baggrund af undersøgelserne, siger Kasper Klintø.