Nyt milliontilskud: Færre forretningsrejser kan presse Midtjyllands Lufthavn

Lufthavnen i Karup har igen gang i flyvningerne efter en lang coronapause. Flere spår dog store fald i forretningsrejser

28. september 2021, 05:45
Lufthavnsdirektør Frans Bjørn-Thygesen er enig i, at der vil ske ændringer i mønstret for erhvervs­rejser. Han tror dog, at der her og nu vil være et opsparet behov for at komme ud til kunder i udlandet. Foto: Martin Ballund

LUFTHAVN Lufthavnschef Frans Bjørn-Thygesen ser fortsat lufthavnen i Karup spille en vigtig rolle i fremtiden. Han påpeger, at der har været god efterspørgsel på afgangene, siden Midtjyllands Lufthavn i midten af august genoptog flyvningerne mellem Karup og København efter en lang corona-pause.

- På morgenflyvningerne ud af Karup og eftermiddagsankomsterne har vi haft udsolgt lige fra dag ét. Vi meget positivt overrasket over, hvor hurtigt passagerne er vendt tilbage, siger han.

Fra tre til fire afgange

Midtjyllands Lufthavn har i de første uger efter genstarten haft tre daglige afgange fra Karup og tilsvarende antal ankomster. Det skrues fra næste uge op til fire afgange på flere af hverdagene, hvilket ifølge lufthavnsdirektøren er hurtigere end først forventet.

Hans forventning at nå op på fem daglige afgange under højsæsonen næste år. Der er dog fortsat langt op til niveauet fra 2017, hvor flyoperatøren DAT i en periode havde 10 daglige afgange ud af Karup.

- Fra lufthavnens side vil vi gerne flyve så meget som muligt, men vi har forståelse for, at der skal være forretning i det for DAT. Derfor er vi nødt til at følge udviklingen, og vi er hele tiden i dialog med DAT om, hvordan det ser ud, fortæller Frans Bjørn-Thygesen.

Får noget for pengene

90 procent af passagerne i Midtjyllands Lufthavn er erhvervsfolk og pendlere, og derfor er det naturligvis interessant, hvordan udviklingen bliver med antallet af forretningsrejser.

Flere undersøgelser har konkluderet, at der vil være færre erhvervsrejser i fremtiden - ganske enkelt fordi virksomhederne har vænnet sig til at klare mere over videomøder. Børsen har citeret eksperter, som spår et fald på mellem 10 og 30 procent.

Lufthavnschefen i Karup anerkender, at der vil ske ændringer i rejsemønstret.

- Der vil helt sikkert være nogle af de trivielle opfølgningsmøder, som man fremover vil tage over Teams. Til gengæld tror jeg, at der efter halvandet år med corona er et opsparet behov for at komme ud og møde forretningsforbindelser, fastholder Frans Bjørn-Thygesen.

Han knytter gerne et par ord til kritikken af økonomien i Midtjyllands Lufthavn. Selv om de ni ejerkommuner ad flere omgange har spyttet penge i lufthavnens kasse, mener han bestemt også, at kommunerne får noget igen.

- Rent faktisk kommer der mere tilbage i skatter fra de medarbejdere, der er ansat i lufthavnen, og de DAT-ansatte, der bor her i området. Det er de direkte effekter, og hertil skal beregnes værdien af, at vi har et eksporterende erhvervsliv, som har let ved at komme ud til deres kunder, siger Frans Bjørn-Thygesen.

Den lange nedlukningsperiode under corona har ikke presset økonomien yderligere i Midtjyllands Lufthavn. Her har lufthavnen således modtaget en statslig hjælpepakke på omkring 11 millioner kroner.