Foreningen Norden på tur

Foreningen Norden i Karup på vellykket tur til Øland og Gotland

06. september 2021, 18:34
Foreningen Norden havde en god tur til Øland og Gotland.

NORDEN Søndag aften i uge 34 vendte Foreningen Norden i Karup hjem efter at have været på en succesrig tur til Øland og Gotland.

En tur, hvor den dygtige guide genopfriskede deltagernes historietimer, idet selskabet boede i Kalmar og I Viby. Rejsens 2. dag kørte man over den 7 km lange bro til Øland,

der er ca. 100 km lang og meget smal. Øen er præget af naturområder, vindmøller, og nordpå besøgte man den svenske konges sommerresidents, Sollia slot, hvor besøgende kan gå gennem den imponerende flotte have, der domineres af ældgamle løvtræer så store og smukke, at man betages helt. Samtidig var der kunst, som kom fra Glasriget.

Næste formiddag var der byvandring i Kalmars gamle kvarterer, besøg på Kalmar slot og domkirke. Prægtige bygningsværker fra 1200 tallet. En stor oplevelse. Om eftermiddagen kørte man så nordpå mod Oscarshamm, men inden gjorde man pause ved Costa Bodas glasfabrik for at studere fremstillingen af det kendte svenske glas. Efter en 3 timers sejltur nåede man så Gotland, hvor indkvarteringen forgik på et centralt beliggende hotel. Næste dag kørte man nordpå, og efter en kort sejltur endte gruppen på Fårø, hvor man først besøgte Ingmar Bergmanns hjem. Derefter var de tropiske forsiler målet, der blev studeret, og det var et fantastisk syn at se disse søjler, Raukar, stå og knejse på strandbredden. Den 4. dags mål var den verdensberømte danske kunstner Asgar Jorns gravsted målet på Sydgotland. For mange en underlig følelse at stå og studere hans gravsten, der var et selvportræt af kunstneren. Så tilbage til Visby, hvor man først så Valdemarskorset, sat op efter at Valdemar Atterdag havde slagtet 40 svenskere. (Derfor hedder han i Sverige Valdemar den Onde). Resten af dagen besøgte gruppen Domkirken, Den gamle Bymur og de meget gamle beboelseskvarterer. Så man fik et glimrende indtryk af hvordan en gammel dansk by så ud i 13-1400 tallet. Søndagen gik med hjemrejsen over Skåne og de 3 broer.

- Så det var en gruppe trætte, men absolut tilfredse medlemmer, der sent søndag aften sagde farvel til hinanden, siger Jann Rasmussen fra foreningen.

Næste gang handler det om »Island rundt«. Skulle flere være interesseret i at komme med og høre om turen, så er der rejsemøde mandag den 4. oktober på Karup hotel.