Mand fra flyvestation dømt for at krænke kvindelige kolleger

En ansat ved Flyvestation Karup, som bor på Silkeborg-egnen, er idømt betinget fængsel og bøde for at krænke to kvinder

06. september 2021, 15:35

KARUp Sidst på dagen en dag i oktober forrige år var to kollegaer, en kvinde og en mand, som så ofte før sammen på et kontor på Flyvestation Karup. Stemningen var god. De pjattede lidt.

Manden, en 46-årig mand fra Silkeborg-egnen, blev kaldt til en opgave på forpladsen.

Et øjeblik efter kom han hen til vinduet, som kvinden havde åbnet. På et tidspunkt stak han hånden ind og tog fat i kollegaens brystvorte. Han klemte og trak i den.

Kvinden sagde en lyd og trak sig tilbage. Senere sagde hun til ledelsen, hvad der var sket.

Tirsdag var sagen for retten i Viborg, og her blev den 46-årige idømt 10 dages betinget fængsel og en bøde på 2500 kroner for blandt andet blufærdighedskrænkelse.

Retten fulgte dermed i store træk anklagemyndighedens påstand.

Det er Forsvarsministeriets Auditørkorps, der har ført sagen.

Den 46-årige nægtede sig skyldig. Han forklarede under det første retsmøde i januar, at han ganske rigtigt havde rakt en arm ind gennem et vindue og ramt kvindens bryst. Men det var et uheld. Han ville røre hendes krave, men hun trak sig lidt, og derved kom han til at røre hendes bryst. Han fik ikke sagt undskyld, forklarede han.

De to havde tidligere haft et seksuelt forhold. Den 46-årige havde dog gjort det forbi længe inden episoden.

Kvindens forklaring om hændelsesforløbet ved vinduet blev bakket op af kvindens veninde, der var på besøg på kontoret, mens det skete.

Forsvareren havde indkaldt to mandlige vidner. Den ene sad på kontoret under episoden, men han havde ryggen til vinduet og så dermed ikke, hvad der foregik. Heller ikke det andet vidne, der stod udenfor vinduet sammen med den 46-årige så, hvad der skete. Han stod med siden til.

Mæglingsmøde

Efter hændelsen løb rygterne på flyvestationen, og der blev arrangeret et mæglingsmøde mellem den 46-årige og kvinden, der blev afsluttet med en fællesmail, der skulle sendes ud til kollegaerne.

De to parter begyndte med at være uenige, men sluttede med at være enige, forklarede mægleren, der var indkaldt som vidne.

Den forurettede kvinde forklarede dog, at hun følte sig presset til det, eftersom den 46-årige jo gerne skulle tilbage på arbejde efter at have været suspenderet.

En anden kvindelig ansat, der er fra Kjellerup-området, var også i retten og berettede om krænkende udtalelser fra manden. Efter en løbetur spurgte han hende blandt andet, om han ikke skulle med hende i bad og vaske hende på ryggen.

- Når jeg kom i mit civile tøj, kunne han finde på at sige: Ej, mand! Den røv og de bryster ser bare helt vildt godt ud.

Hun forklarede, at hun sagde fra hver gang, men at det ikke rigtigt blev modtaget af ham.

Hun havde indtryk af, at han sagde den slags ting til mange kvinder. Det fortsatte i perioder over flere år - dog med en pause på et års tid.

Manden nægtede sig skyldig i alle anklager.

- I nogle kredse vil man sikkert sige, det er komplimenter, sagde advokat Lars Thousig under sine afsluttende bemærkninger i retten.

Sagens retsformand var dog ikke i tvivl.

- Vi har lagt vægt på, at der er tale om blufærdighedskrænkelser på en arbejdsplads i en arbejdssituation. Udtalelserne er i strid med almindelig omgang med kvindelige kolleger på en arbejdsplads og er af krænkende karakter, sagde dommer Nadine Mogensen.

Overvejer anke

Den tiltalte blev derfor fundet skyldig i blufærdighedskrænkelse og pligtforsømmelse efter den militære straffelov.

Den 46-årige modtog dommen i stilhed, inden han forlod retssalen sammen med forsvaren for at tage en snak om, om sagen skulle ankes eller ej.

Han udbad sig efterfølgende betænkningstid i 14 dage med henblik på om sagen skal ankes til landsretten.