Vestjyderne elsker det danske køkken - men spiser ofte italiensk

4 ud af 10 vestjyder svarer i en ny undersøgelse, at deres yndlings-køkken er det danske. Alligevel er flere af vores favorit-hverdagsretter italienske

24. juli 2021, 17:55
Er pasta med kødsovs en dansk ret? Og hvad med lasagne? 4 ud af 10 vestjyder svarer i en ny undersøgelse, at deres yndlingskøkken er det danske. Alligevel er flere af vores favorithverdagsretter italienske. Det viser Karolines Køkkens årlige analyse af danskernes madvaner, hvor vestjyderne svarer, at pasta med kødsovs, lasagne og frikadeller er på top fem over hverdagsfavoritter. Så spørgsmålet er, om vi har nationaliseret bolognesen?

MAD Er pasta med kødsovs en dansk ret? Det spørgsmål trænger sig på efter dette års analyse af vestjydernes yndlingsmad. For sjette år i træk har Karolines Køkken undersøgt danskerne madvaner, og her er der særligt én ting, der står klart: Vestjyderne er vilde med dansk mad. Hele 42 procent af vestjyderne fortæller i undersøgelsen, at deres yndlingskøkken er det danske. Herefter følger det italienske køkken med 13 procent, og på tredjepladsen kommer det mexicanske med blot 6 procent.

På trods af dette, er det ikke kun de danske klassikere som hakkebøf og karbonader, vi kokkerer i hverdagen. Øverst på listen over vestjydernes yndlingshverdagsretter i 2021 ligger frikadeller med 60 procent, stegt kylling med 59 procent og efterfulgt af pasta med kødsovs og lasagne hver med 51 procent.

Det undrer dog ikke Tove Færch, der er leder af Karolines Køkken gennem 27 år, at de italienske retter også ligger højt på listen:

- Det kommer ikke bag på mig, at pasta med kødsovs, lasagne og kylling er storfavoritter i de danske hjem. Det hænger uden tvivl sammen med vores travle hverdag, hvor vi danskere har tendens til at ty til de nemme og velkendte opskrifter i hverdagen,” siger Tove Færch og fortsætter:

- Men det er meget overraskende, at det i så høj grad er det danske køkken, vi ser som vores yndlingskøkken. Jeg tror, det handler om, at mange danskere er blevet så vant til fx den traditionelle pasta med kødsovs, at vi efterhånden ser den som vores egen – som en typisk dansk ret. Og jeg tror også, at retten er fordansket lidt i mange hjem. Fx er det de færreste danskere, der lader kødsovsen simre hele dagen, som mange italienere ville gøre.

Vi er nysgerrige efter det udenlandske køkken Selvom det er de samme velkendte retter, der har været vestjydernes yndlingshverdagsretter i mange år, så ser det ud til, at det er de udenlandske køkkener, der kommer på bordet, når vi skal udfordre os selv. I hvert fald ifølge danskernes besøg på Arla.dk.

Nye tal fra Arla.dk, der hvert år har flere end 30 millioner besøg, viser nemlig, at de tre mest besøgte temasider i 2021 er den mexicanske, asiatiske og italienske temaside.

- Danskernes søgninger på Arla.dk fortæller, at det især er når vi har mere tid, for eksempel i weekenderne eller når vi skal have gæster, at kaster vi os ud i mad fra andre verdenshjørner end det danske. Så om fem år ser vi måske mexicanske tortillas eller japanske dumplings på listen over de mest populære hverdagsretter, fordi vi er blevet mere vant til dem. Men mon ikke, vi til den tid stadig peger på det danske køkken som vores favorit? siger Tove Færch.