Kartoffeltyskere til Sommersøndag

Kartoffeltyskerne på Alheden nu i fuld omdrejning

26. juli 2021, 21:02
Foreningens frivillige har rejst laden fra Sandkærgårde, ydermuren er færdigmuret efter vejledning fra Hjerl Hede Foto: Marianne Frank

KARTOFFELTYSKERE Foreningen har som noget nyt markeret de første kartoffeltyskeres ankomst til Grønhøj den 22. juli 1760. Man kan kalde det Grønhøjs fødselsdag. Det er ikke en speciel rund dag, men alligevel.

Foreningen ville egentlig også markere Havredals den 17. maj - men coronarestriktionerne forhindrede det – så man er i dialog med folk i Havredal om en markering næste år.

Kroejer Gregers Laigård fra Grønhøj Kro var positiv og med på idéen. Foreningen stillede med en bod ved arrangementet Sommersøndage i Grønhøj den 18. juli. Ikke helt stiftelsesdagen den 22. men tæt på

Udover muligheden for at få en snak med foreningens repræsentanter og se nogle af vore materialer, kunne man se og få en snak om den snart færdigt genopstillede lade fra Sandkærgårde. Foreningens frivillige har rejst laden, ydermuren er færdigmuret efter vejledning fra Hjerl Hede. Der er lagt lægter på taget, der er begyndt at blive tækket med lyng, plukket på en mark ejet af foreningens tidligere revisor – ligesom Kongens Hus mindepark har fundet et område, man må plukke fra. Lørdag den 11. juni havde foreningen årets første. Leif Sepstrup fra Herning viste os rundt på de tyske krigsgrave i Grove. En spændene rundvisning med historier ved udvalgte grave, der åbnede vore øjne for en tragisk del af Danmarkshistorien.

Selv om gravene ikke har direkte relation til kartoffeltyskerne, fortæller de dog en historie om flygtninge, der flygter fra krig i håb om en bedre tilværelse. Kartoffeltyskernes historie rummer slet ikke samme tragedier, selv om mange kom herop i 1760 netop for at undgå krigshandlingerne i deres sydtyske hjemegn.

Men holdningen til de tyske flygtninge begravet i Grove – og andre steder,var noget mere fordømmende, end den kølige modtagelse, kartoffeltyskerne fik. Mange lighedspunkter – men også store forskelle, der trods alt gør en direkte sammenligning urimeligt. Tiden under besættelsen var jo også en anden. Efter rundvisningen gav foreningen frokost til de fremmødte ved den genopførte Sandkægårdelade i Grønhøj.

Søndag den 15. august holder foreningen Krodag på pejsegården i Brædstrup med udflugt til Egnsmuseet Stjernholm i Nim. Af praktiske årsager afholder man om eftermiddagen den årlige generalforsamling, der skulle være holdt i april. Det er dog planen fremover, som man plejer, at holde generalforsamling i april i Frederiksområdet.