Farlige situationer ved vandet

Fralandsvind og revlehuller skaber farlige situationer for badegæsterne. Det varme sommervejr giver travlhed for livredderne

24. juli 2021, 10:24
I sidste uge hjalp livredderne bl.a. badegæster, som var fanget i stærk strøm og revlehuller, eller som var drevet ud på badedyr eller svømmet for langt ud fra kysten til selv at komme tilbage på land. Med udsigt til endnu en uges fantastisk badevejr – særligt i weekenden – opfordrer livredderne til, at man sætter sig ind i forholdene på stranden, før man bader – og ikke at overvurdere egne evner i vandet.

VEJR Strandene i hele landet er i disse dage fulde af mennesker, der nyder solen og det lune badevand. Men selvom det er skønt badevejr, skaber eksempelvis revlehuller og fralandsvind stadig farlige situationer, advarer livredderne.

- Hvert år har vi redningsaktioner, hvor badegæster bliver fanget i revlehuller eller taget af fralandsvind, og i sidste uge måtte livredderne hente flere personer tilbage på stranden på grund af det. Badegæsterne bliver overraskede over vandets kræfter, og de har ofte ikke energi til selv at komme i land eller går i panik, hvilket skaber nogle alvorlige situationer, fortæller Lasse Serup Jensby, driftsleder i TrygFonden Kystlivredning, og fortsætter:

- I sidste uge hentede vi også to unge mænd i land, som var svømmet for langt ud fra kysten til, at de selv kunne svømme tilbage, og vi kalder jævnligt badegæster tættere på land for at undgå lignende situationer. Vil man gerne svømme en længere tur, så svøm langs med stranden, så man aldrig kommer længere ud, end man kan bunde og selv er i stand til at komme i land.

En strand kan være fuld af overraskelser, der ikke kan ses med det blotte øje, og derfor er det en god idé at spørge livredderne eller en lokal til råds, inden man går i vandet.

- Mange strandgæster tænker måske ikke over det, men der er rigtig mange ting, som har betydning for, hvor sikker en strand er at bade på. Stranden kan fx være stejl, så der hurtigt bliver dybt, eller der kan være revlehuller, som kræver et trænet øje at spotte i vandoverfladen. Bader man et sted med moler, bølgebrydere eller høfder, er det også godt at sætte sig ind i, hvordan det påvirker strømforholdene i vandet, så man undgår at blive overrasket og bringe sig i farlige situationer, siger René Højer, programchef i TrygFonden.

Livredderne opfordrer til, at man vælger en strand med livreddere, som er klar til at træde til, hvis man får problemer i vandet.