Hashtyv fra Frederiks fik otte måneders fængsel

Ung mand, der har udenlandske rødder, slap dog for udvisning

28. juli 2021, 10:20
18-årig mand idømt otte måneders fængsel.

112 Det var ikke småting, en 18-årig mand fra Frederiks stod tiltalt for, da retten i Viborg behandlede hans sag, og derfor blev den 18-årige idømt otte måneders fængsel - hvoraf fem måneder er gjort betingede.

Den 18-årige skal også udføre 100 timers samfundstjeneste og være under tilsyn af Kriminalforsorgen i prøvetiden.

Den unge mand blev dømt for en episode i Viborg den 2. februar i år, hvor han sammen med en 23-årig mand fra Skive stjal hash fra en bekendt hashsælger. Det udviklede sig til en voldelig omgang, hvor hashsælgeren blev slået og truet.

Ledende rolle

Retten har dog lagt vægt på i sin afgørelse, at det var den 23-årige fra Skive, som havde den ledende rolle i hashtyveriet, der udviklede sig til et røveri.

Offeret har i sin afhøring forklaret, at han blev kontaktet af den 18-årige fra Frederiks, som ville købe hash af ham, men da de tre mødtes i Viborg stod det hurtigt klart, at han ikke fik nogen penge for de 50 gram hash.

Derimod har han forklaret, at han fik slag i ansigtet og senere på kroppen, og at han blev truet med en kniv af den 23-årige skibonit, som sagde noget i retning af »skal jeg stikke dig med en kniv?, jeg er LTF, det er ikke for sjov«.

LTF står for Loyal to Familia, som er en dansk gadebande.

Derefter kørte de to gerningsmænd væk fra stedet på hashsælgerens scooter. De to har erkendt, at de stjal scooteren, og den 23-årige har erkendt, at han stjal hash. Men begge nægter resten af beskyldningen fra hashsælgeren, som de blev dømt for.

I sin afgørelse lagde retten blandt andet vægt på oplysninger fra skadestuejournalen samt fotos af hashsælgeren, som beviste, at han blev slået en gang med knyttet hånd i ansigtet.

Den 18-årige blev ved retten i øvrigt kendt skyldig i at være i besiddelse af 14 salgsposer med i alt 15,92 gram hash til videreoverdragelse. Han blev nemlig opsnappet af politiet to dage efter røveriet i Viborg.

At den 18-årige havde en mindre fremtrædende rolle i røveriet, og at han har gode personlige forhold, betød, at dele af fængselsstraffen blev gjort betinget. Derudover blev det under retssagen vurderet, om den 18-årige, der har udenlandske rødder, skulle udvises.

Det blev afvist med den begrundelse, at det ville stride med Danmarks internationale forpligtelser.

Et års fængsel til makker

Til gengæld bestemte retten, at den 23-årige mand fra Skive skal straffes med fængsel i et år samt udvises fra Danmark med et indrejseforbud på seks år.

Den 23-årige blev også dømt for at bære kniv. Han har derudover en række domme bag sig.

Den 18-årige fra Frederiks var i øvrigt tiltalt for ulovligt at trænge ind på en institution i november 2020, hvor han ifølge tiltalen skulle have slået en anden mand. De anklager frafaldt dog under retssagen.

Den 18-årige modtog dommen, mens den 23-årige ankede.