Spiritus-importør er træt af Brexit

Selv om Storbritanniens farvel til EU’s regler, Brexit, ikke betyder øget told på spiritus, så giver det meget bøvl for Mac Y i Frederiks

05. maj 2021, 07:18
Mac Y fylder 25 år i september og direktør Søren Nørgaard håber, at forsamlingsloftet er væk på det tidspunkt. Foto: Morten Marboe

SPIRITUS Den danske spiritus-importør, Mac Y i Frederiks, der sidste år solgte 340.000 flasker spiritus i Danmark, frygtede det værste forud for Storbritanniens farvel til EU’s regler ved årsskiftet - nemlig told på spiritus.

Brexit blev dog en smule blødere af den toldaftale, der blev lavet i sidste øjeblik. Det glæder direktøren for Mac Y, Søren Nørgaard, men alligevel havde han helst set, at alt var som før.

- Vi er ramt af det kaos, der hersker ved grænseovergangene. Vores speditører bøvler meget med vores importer, og det er ikke muligt for dem at give faste takster på fragt fra Storbritannien. Fragttiderne er umulige at forudsige og dermed omkostningen. Papirarbejdet er tungt. Det virker som om det godt kunne have været forberedt meget mere fra Storbritanniens side, siger han.

Udover bøvl med fragt og papirarbejde, så oplever Mac Y, at nogen af dets leverandører i Storbritannien er pressede og i vildrede over, hvordan de får samme hastighed på deres forretning.

- Jeg kan godt frygte, at der kommer endnu et gok til vores leverandører med det store corona-beløb, der skal tilbage i statskassen. Vi frygter stigende priser på whisky og gin fra Storbritannien på grund af det. Vi ser allerede tegn på det, siger han.

Mac Ys eksport-selskab har det svært, da dets nøglemarkeder i EU nærmest har været lukket i et år.

- Vi skal bruge en masse energi til at komme tilbage på niveau. Vi kommer ikke ordentlig i gang igen før landene, lufthavnene og grænsen lukker op, siger han.

Alligevel er der gode nyheder. Firmaets primære kunder er de danske specialbutikker, og de har det seneste års tid siddet på næsten 100 procent af salget. Firmaet arbejder dog på i år at slå sidste års salg af kvalitetsspiritus i Danmark. De 340.000 flasker svarer til ca. 700 euro-paller.

- På hjemmemarkedet har vi klaret os overraskende godt, selvom vores bar-kunder stadig er lukket meget ned. Så vores handel med den del af markedet har stået stille i 13 måneder nu. Men ellers har vores specialbutikker virkelig oplevet lokal opbakning fra forbrugerne, og langt de fleste butikker har klaret sig rigtig godt igennem det sidste år. Butikker i storcentre er så en beklagelig undtagelse, forklarer han.

Forrøstningsfuld

Søren Nørgaard er fortrøstningsfuld.

- Vi er optimistiske. Vores produkter har jo ikke ændret kvalitet i corona-krisen. Vi har kunnet holde fast i vores personale og modtaget hjælp med lønkompensation i foråret 2020. Men siden har vi haft fuld bemanding på igen. Vi havde det held at vores digitale kundeportal blev flyveklar lige da coronaen ramte Danmark. Det har gjort det meget lettere for vores kunder at handle med os, og vi har kunne garantere dag-til-dag levering i hele perioden, siger han.

Mac Y fylder 25 år til september, og han håber forsamlingsloftet er væk på det tidspunkt.

- Vi trænger i den grad til en god fest, siger han.