Dansk F-35 går i luften

Det første eksemplar af Danmarks nye kampfly, F-35, har nu været i luften for første gang

16. marts 2021, 14:17
Den første danske F-35 går her i luften på sin første testtur. Foto: Lockheed Martin

FLYTYPE Flyet, der har fået halenummeret L-001, er lige nu i gang med en lang række kvalitetstests ved fabrikken i Fort Worth, Texas, inden det overdrages fra producenten Lockheed Martin til Danmark den 7. april i år.

Flyvningen forleden med L-001 var den første ud af i alt fire planlagte ture, som foretages af testpiloter fra henholdsvis Lockheed Martin og det amerikanske flyvevåben og som sikrer, at flyet virker som det skal. Flyet bestod alle dagens testmål.

Dansk ejendom

Når L-001 er overdraget til dansk ejendom om få uger, vil det blive fløjet til Luke Air Force Base i Arizona, hvor det igen vil blive gennemgået minutiøst af danske teknikere - en proces, der tager et par uger.

Sideløbende er omskolingen af danske piloter til F-35 i gang på Luke Air Force Base, og første gang en dansk pilot flyver F-35 med Dannebrog på halen, forventes at være i maj måned. Herefter indgår flyet i den pulje af fly, som benyttes til at omskole alle F-35 partnerlandenes piloter.

Op til seks af de 27 danske F-35 forbliver på Luke Air Force Base, og det første danske F-35 kommer efter planen til Danmark i 2023.