Tidligere hjemmehjælper stjal fra syg borger

Ung kvinde brugte alkohol-syg mands telefon til at overføre 28.000 kroner til sig selv. Tillidsbruddet slog ham ud

16. marts 2021, 08:37

RETSSAG En 23-årig kvinde er i byretten blevet dømt for databedrageri, fordi hun stjal 28.703 kroner fra en borger, hvor hun havde været hjemmehjælper.

Tyveriet stod på hen over en uge i sommeren 2019. Her benyttede kvinden en alkoholsyg mands telefon. Hun overførte de mange penge til sig selv via Mobilepay, som manden havde installeret.

Under retssagen i byretten nægtede kvinden sig skyldig. Hun forklarede, at hun kendte manden. Han var tidligere alkoholiker, og hun var som hjemmehjælper kommet i hans hjem, hvor hun hjalp ham med at tage sin medicin.

Hun havde aldrig haft adgang til hans Mobilepay. Men de havde lånt penge af hinanden. Der var opstået et venskab, som var fortsat efter at hun stoppede i jobbet. Manden havde betalt penge, fordi hun nogle gange havde stillet bil til rådighed, når de var på udflugt sammen.

Borgeren havde betalt hende for at gøre ham selskab. Han ville gerne være sammen med hende, og det fik hun penge for. Han havde formentlig anmeldt sagen, fordi han var sur over, at hun ikke ville være se ham hver dag, lød hendes forklaring.

Manden forklarede, at han havde været syg af alkoholmisbrug. Han satte pris på samværet. Men han havde aldrig betalt sin tidligere hjemmehjælper for at gøre ham selskab.

Kendskab

Hun havde fået et vist kendskab til hans personlige oplysninger, fordi hun en gang havde hjulpet ham med at få en ny pinkode, sagde manden. En morgen, han gik til bageren, var hans betalingskort pludselig spærret og så fandt han ud af, hvad der var sket.

Borgeren forklarede videre, at den unge kvinde havde såret ham dybt. Han havde anset deres forhold for at være hjertevarmt. Tillidsbruddet havde givet ham en depression. Nu var han på antidepressiver og så fik han hjælp af en psykolog, sagde han.

En kvinde, der havde kendt borgeren i mere end 30 år, styrkede mandens forklaring, som domsmandsretten vurderede var troværdig. Tyveriet fra manden var ikke det eneste, kvinden havde på samvittigheden.

Hun blev også dømt for tre måneder efter tyveriet fra borgeren, at have stjålet et kreditkort fra en kvinde i Viborg. Kortet anvendte hun til at hæve penge på. 1300 kroner nåede hun at få ud af pengeautomaten, inden kortet blev spærret og yderligere hævninger forhindret.

Domsmandsretten fandt den 23-årige skyldig i hele anklageskriftet. Dommerne lagde på den ene side vægt på, at hun havde tilbagebetalt manden det fulde beløb. Hun havde også gode personlige forhold og var tidligere ustraffet.

Dog var det en skærpende omstændighed, at den tidligere hjemmehjælper havde misbrugt tilliden. Kvinden blev idømt 60 dages fængsel. Straffen blev gjort betinget med en prøvetid på et år, hvor hun samtidig skal være under tilsyn af kriminalforsorgen.