Flere nye virksomheder i Viborg i 2020 end året før

Selvom coronakrisen og den økonomiske usikkerhed hærgede Danmark i størstedelen af 2020, så blev der stiftet flere nye virksomheder end året før. I Viborg Kommune steg antallet med tre procen

07. februar 2021, 10:26
1 af 2
2 af 2

VIRKSOMHED Da landet lukkede fuldstændig ned i marts på grund af coronavirus, frygtede mange, hvor hårdt virussen ville ramme dansk erhvervsliv. Nu viser nye tal fra CVR, som regnskabsprogrammet Dinero har analyseret, at antallet af nystiftede virksomheder steg med 3 procent i Viborg Kommune fra 2019 til 2020. På landsplan steg antallet med en halv procent.

- En stigning er absolut positivt i et år, hvor det bare var svært at drive en virksomhed. Blandt andet fordi restriktioner gang på gang satte en alvorlig kæp i hjulet og gjorde det svært at drive en fornuftig forretning, siger Martin Thorborg, adm. direktør i Dinero.

Ikke blev slukket

- Jeg er særligt imponeret over den iværksættergnist, som ikke blev slukket, men snarere antændt midt i coronakrisen. Antallet af enkeltmandsvirksomheder steg fra den 11. marts til starten af december med 7 procent, og det er altså en virksomhedsform, som medfører, at man hæfter personligt ved konkurs. Det tyder på, at iværksætterne stadig har mod på og lyst til at starte egen virksomhed. Og det er virkelig vigtigt.

Den største stigning i antal nystiftede virksomheder har fundet sted i Østjylland. Her var en stigning på 7,7 procent fra 2019 til 2020. To andre landsdele har også oplevet stigninger. I Vestjylland steg antallet med 2,5 procent, og i København var stigningen på 2,1 procent.

De to mest højdespringende kommuner er netop også en del af Østjylland. Odder Kommune oplevede den største stigning fra 2019 til 2020 på hele 24,8 procent, skarpt efterfulgt af Favrskov Kommune med 23,5 procent.

Otte landsdele

Otte landsdele har oplevet et fald i antal nystiftede virksomheder fra 2019 til 2020. Det største fald på 11,5 procent er sket i landsdelen Bornholm. Det næststørste fald på 4,5 procent var i Vest- og Sydsjælland, men antallet faldt med 3,2 procent i Københavns Omegn sammenlignet med året før.