Leif ser frem til at komme ud med tivoliet

Tivoli-kongen fra Frederiks, 76-årig Leif Dahlgård, har holdt fri i et år på grund af coronasituationen, og han kan næsten ikke holde det ud

04. februar 2021, 13:12
1 af 3 Leif Dahlgård fra Frederiks, der for 20 år siden blev landskendt i tv-serien Dahlgårds Tivoli, kan stadig ikke forstå, at der skulle være noget interessant ved ham. Foto: Morten Hallstrøm
2 af 3 Leif Dahlgård fra Frederiks, der for 20 år siden blev landskendt i tv-serien Dahlgårds Tivoli, kan stadig ikke forstå, at der skulle være noget interessant ved ham. Foto: Martin Ballund
3 af 3 Leif Dahlgård fra Frederiks, der for 20 år siden blev landskendt i tv-serien Dahlgårds Tivoli, kan stadig ikke forstå, at der skulle være noget interessant ved ham. Billedet her er fra de gode gamle dage. Foto: Jens Anker Tvedebrink

IKON Coronasituationen og tilhørende restriktioner kan være hårdt for psyken.

Det kan landevejsgøgleren fra Frederiks, Leif Dahlgaard, snakke med om.

I næsten et år har Leif, der for 22 år siden blev allemandseje i tv-serien »Dahlgårds Tivoli«, ikke kunnet rejse rundt med sit lille tivoli eller for den sags skyld holde foredrag, som han har gjort de sidste fire år. På grund af forsamlingsforbuddet.

- Jeg skal snart have psykologi-hjælp. Det sidste års tid har fandeme været hårdt, fortæller Leif på klingende jysk.

Der er ingen økonomisk hjælp at hente for cirkus og tivolier, men det værste er ikke at komme ud.

- Jeg har jo altid rejst rundt, og det kan jeg jo ikke på grund af denne sygdom. Det er klart, det skal respekteres, men jeg håber, at vi alle snart kan blive vaccineret.

- Jeg savner, at komme ud blandt folk og snakke med mennesker. Der sker jo noget hele tiden, når vi er ude. Det er en fest, siger han.

Grundlagt af faderen

Dahlgårds Tivoli blev grundlagt af faderen Ejner Dahlgård tilbage i 1947, og Leif voksede op på landevejen blandt karruseller og skyldetelte. Da faderen døde, overtog Leif tivoliet, som han i mange år kørte sammen med sin kone, Anni.

Børnene kom med

Siden kom børnene Marianne og Palle med i tivoliet, der voksede til at have 40 ansatte.

I 1999 blev Leif, Anni og resten af tivoliet landskendt, da Dahlgårds Tivoli rullede over skærmen på landsdækkende tv. Et tv-hold fulgte i hælene på tivoliet i ugevis, og dokumenterede det tid tider turbulente liv på landevejen.

- Jeg kunne jo ikke rigtig forstå, at mit liv var interessant for nogen. Men under og efter udsendelserne eksploderede det fuldstændigt. Både det ene og andet sted. Det var da fantastisk, siger han.

Men i slutningen af finanskrisen i 2012 besluttede familien at lukke det store tivoli.

- Der var ingen penge i det. Det blev ringere og ringere, og så kunne vi lige så godt holde, fortæller Leif.

Hjælper stadig

Marianne og Palle laver nu noget andet, men de hjælper stadig Leif, når han skal rundt med det lille tivoli, der består af tre-fire vogne og en børnekarrussel. Tivoliet, der står parkeret i Skive for øjeblikket, er også med, når hans gode ven, Gregers Laigaard fra Grønhøj Kro, arrangerer sommersøndage. Han og Gregers har lige lavet en bog sammen, der hedder »Gøgleren og kromanden«.

- Gregers kom og spurgte mig, om vi ikke skulle lave en bog. Jeg sagde, at det kunne vi godt. Og det er så blevet til 550 solgte bøger indtil videre. Det er da meget godt, siger han.

Desuden holder Leif normalt seks-syv foredrag om året om Dahlgårds Tivoli og sit fantastiske liv. Og han er stadig populær. Han har over 11000 følgere på de sociale medier.

- Jeg er glad for alle mine venner, smiler han.

Leif og Anni Dahlgård har for nylig fejret guldbryllup. De har altid boet i Frederiks, og kunne ikke drømme om at flytte derfra.

- Vi bor godt og har nogle fantastiske naboer, fortæller han.

Fejler ikke noget

Helbredet fejler heller ikke noget hos Leif. Han ligner i øvrigt sig selv.

- Jeg har fået lidt flere rynker med årene, men ellers går det godt, og jeg har da lige fået fornyet mit kørekort til lastbil, siger han.

Leif har med andre ord ikke tænkt sig at sætte sig hen i en stol foreløbig.

- Jeg stopper først, når jeg ligger på hjørnet henne i rundkørslen, smiler han.