2020 var et rekordstort kartoffelår

Kartoflerne væltede ind på kartoffelmels-fabrikken i Karup i løbet af »kampagnen« fra september og frem mod jul

19. januar 2021, 10:25
Direktør Vagn Nielsen fortæller, at det gode vejr har givet rekordmange kartofler i 2020.

KARTOFLER Vejret var godt for de danske kartoffelavlere i 2020, og det kunne mærkes på kartoffelmels-fabrikken i Karup, der i forbindelse med kampagnen fra september til jul arbejdede i døgndrift for at følge med de mange kartofler, der kom ind fra de 380 avlere og medejere af fabrikken.

Ifølge direktør Vagn Nielsen fra Karup Kartoffelmelsfabrik blev kampagnen både større og længere end forventet på grund af de mange kartofler. De blev til 740.000 tons kartofler, der blev forarbejdet på fabrikken - hvilket er 120.000 tons mere end forventet.

Godt vækstår

Det var således et godt vækst-år, der gav mange og store kartofler med et stort stivelsesindhold.

- Desuden var optage-betingelserne på markerne gode, forklarer direktør Vagn Nielsen.

Det gav lave omkostninger for kartoffelavlerne, der dog samtidig må se i øjnene, at priserne er ramt af et stort udbud af kartofler på verdensmarkedet.

Vagn Nielsen vurderer, at avlerne får et acceptabelt 2020 rent økonomisk. I 2019 var indtjeningen rekordhøj, nemlig på 36.500 kroner per hektar.

I 2021 bliver kampagnen mindre, da landmændene har en kontrakt med Karup Kartoffelmelsfabrik om at aflevere en vis mængde kartofler. Så den større mængde i 2020 bliver trukket i næste års leveringsaftale.

I 2019 tog Karup Kartoffelmelsfabrik, der har 50 medarbejdere, sit nye produktionsanlæg i brug. Udvidelsen til 400 millioner kroner betyder blandt andet, at virksomheden kan producere 70 tons kartoffelmel i timen, hvilket er over en fordobling i forhold til før.