Helikopterne har fløjet den sidste tur i Mali

De danske transporthelikoptere i Operation Barkhane i Mali har fløjet den sidste mission efter 12 travle måneder

08. januar 2021, 15:00
Soldaterne er vendt hjem fra Mali. Privatfoto

FORSVAR Efter 12 måneders flyvninger har de danske transporthelikoptere og personellet på omkring 60 soldater afsluttet den primære del af deres indsats som et dansk bidrag til Operation Barkhane. Helikopterne er landet på basen i Gao for sidste gang, og tilbage står nu arbejdet med at pakke alt det danske materiel sammen og få det sendt hjem til Danmark, oplyser Forsvaret på dets hjemmeside.

- Helikopterbidraget i Mali har ydet en vigtig indsats i kampen mod terrorisme og for at skabe sikkerhed i en ustabil region. Vores soldater har løst opgaven med stort engagement og professionalisme. Og de får stor ros fra vores europæiske samarbejdspartnere. I februar besøgte jeg soldaterne, og der er ingen tvivl om, at de fortjener anerkendelse for den stærke indsats, siger forsvarsminister Trine Bramsen.

De danske helikoptere har i det seneste år løst en bred vifte af transportopgaver til støtte for den fransk ledede mission, der er en del af den internationale indsats for at bekæmpe terrorisme i Sahel-regionen. Helikopterne har fløjet i alt 885,53 timer, flyttet 143 tons gods og transportet 5312 passagerer rundt i operationsområdet, der ud over Mali også omfatter Niger, Burkina Faso, Tchad og Mauretanien.

Helikopterne har blandt meget andet transporteret tropper fra hovedlejrene og ud til de mindre baser, støttet ved rotation af franske soldater, genforsynet soldater under operationer og flyttet mange forskellige typer af materiel.

- Helikopterbidraget har ydet en ekstraordinær indsats og vigtig indsats under særdeles vanskelige vilkår. Dels har de holdt operationerne kørende i højt tempo og leveret den vigtige og højt efterspurgte luftstøtte til indsatsen mod terrorister i Sahel-regionen og dels er det foregået imens hele den omgivende verden har været lukket mere eller mindre ned. Bidraget har opereret under forhold, som jeg tror, de færreste danskere er klar over omfanget af – det fortjener de ubetinget ros for, siger chefen for Flyverkommandoen generalmajor Anders Rex.

Hovedparten af de danske soldater er lan det i Danmark. De sidste danske soldater fra Operation Barkhane forventes først hjemme kort før midten af januar 2021.

Helikopterne flyves hjem med et britisk C-17 transportfly og de forventes at ankomme til Karup i denne uge.