Flyverpræst tilbage fra Mali: En oplevelse for livet

Sognepræsten i Frederiks, Carl-Gustav Christensen, er tilbage i Danmark efter tre måneders udstationering som flyverpræst i Mali

06. januar 2021, 08:03
1 af 4 Sognepræst Carl-Gustav Christensen er tilbage i Danmark efter mission i Mali. De danske helikoptere har i det seneste år løst en bred vifte af transportopgaver til støtte for den franskledede mission, der er en del af den internationale indsats for at bekæmpe terrorisme i Sahel-regionen. Foto: Privatfoto
2 af 4 Privatfoto
3 af 4 Privatfoto
4 af 4 Privatfoto

FREDERIKS De danske transporthelikoptere i Operation Barkhane i Mali har fløjet den sidste mission efter 12 travle måneder. Helikoptere og de fleste soldater kom hjem før jul. Det samme gjorde sognepræsten i Frederiks, 49-årige Carl-Gustav Christensen, efter tre måneder som flyverpræst for 60 danske soldater på basen Goa.

- Det har været en god udsendelse, fortæller Carl-Gustav Christensen, der har været flyverpræst siden 2017. Det var dog hans første mission i udlandet som flyverpræst.

- Når man siger ja til at være flyverpræst, så ved man også, at det kan indebære, at man bliver udsendt, fortæller sognepræsten.

Han var ikke i tvivl om, at han ville sige ja, da han blev spurgt, om han ville af sted.

- Jeg synes, det er spændende, interessant og en udfordring at bruge sin præstegerning i en anden sammenhæng – at bringe kirken tættere på folk, der, hvor de er i livet, siger han og tilføjer:

- Jeg var ikke med for soldaternes skyld. Jeg var med for de mennesker, der har soldaterhvervet som job.

Han mener, at når man som Danmark vælger at sende soldater ud i verden, hvor der er en risiko for at komme galt af sted, så skal man gøre alt for at bakke soldaterne op og understøtte dem.

- En af de måder at gøre det på, er at sende en præst med, siger Carl-Gustav Christensen.

Hans hustru derhjemme var således ganske afklaret, da Carl-Gustav tog af sted. Forinden - det vil sige allerede i foråret - deltog han i en missionsforberedende uddannelse som blandt andet bestod af genopfriskning af førstehjælp, våbentræning til selvforsvar og omskoling til en ny gasmaske.

Det danske bidrag i Mali gik ud på at løse en bred vifte af opgaver til støtte for den fransk ledede mission, der er en del af den internationale indsats for at bekæmpe terrorisme i Sahel-regionen.

Carl-Gustavs opgaver var at holde en ugentlig gudstjeneste, stå til rådighed for samtaler og deltage i sociale velfærdsopgaver som at være med til at lave grillaftener og bage en fødselsdagskage.

- Ellers gjaldt det mest om bare at færdes blandt soldaterne og være til rådighed og snakke med dem, siger han.

Der var arbejde hver dag. Ingen fridage.

Tiden foregik på basen. Der blev gået med pistol i tilfælde af, at det blev nødvendigt. Det meste af tiden var der dog ingen fare på færde. En enkelt morgen blev det til et par timer i beskyttelsesrum.

- Det var ikke sådan, at vi var bange og kiggede os over skulderen. Alligevel var man opmærksom, fortæller han.

Han kalder det en oplevelse for livet, og han vil gerne af sted på mission en anden gang.

- Det var en stor oplevelse, at være sammen med de gæve gutter. Udstationeringen gav mig gode personlige og faglige udfordringer, som jeg kan bruge fremover, siger Carl-Gustav.

Han har nydt de 14 dages afspadsering herhjemme sammen med sin hustru og familien. Han har også lige skullet vænne sig til den danske vinter efter tre måneder med høj sol og mellem 30 og 45 graders varme.

Han er startet på arbejde igen i denne uge.

I de sidste fire måneder, mens Carl-Gustav har været væk, har Benjamin Kobborg været præst i Frederiks. Han vender tilbage i gen i foråret, da præst Gitte Thorsøe holder orlov fra marts til og med maj.

Gitte er således ved at tage en pædagogisk diplomuddannelse, som hun nu skal gøre færdig. Gitte er ansat 55 procent i stiftet som stiftspræst og 45 procent som præst i Frederiks.