Behandler om overspisere: Fokus skal være på det, der er mellem ørerne

Lene Steinke har startet egen virksomhed og behandler mange overspisere. Hun mener fokus skal væk fra, hvad der ligger på tallerkenen

29. december 2020, 08:12
Fra februar tilbyder Lene Steinke også online forløb med Mindfulness Baseret Kognitiv Terapi mod tankemylder og spisning på følelser. Når verden engang bliver normal igen, så vil der også komme foredrag, workshops og gruppeforløb i den virkelige verden. Lige nu henvender hun sig primært til kvinder, men opstår der efterspørgsel fra mænd, så vil hun bestemt ikke udelukke at lave et forløb for dem.

BEHANDLING Lene Steinke, der er opvokset i Frederiks og i dag bor i Ravnstrup, er oprindeligt klinisk diætist, men har videreuddannet sig inden for psykologi til adfærdsterapeut og certifiveret MBCT Mindfulness instruktør.

I offentligt regi

Hun startede 1. marts i år sin egen virksomhed Mind First, efter at have arbejdet små 10 år i offentligt regi.

- Jeg valgte at starte selvstændigt, fordi jeg oplevede at borgerne, der blev henvist med overvægt ofte landede mellem stolene.

- De blev henvist til diætist med henblik på for eksempel vægttab eller optimering af deres kost. Problemet var bare, at langt de fleste af disse mennesker jo udmærket godt vidste, hvad der var sundt og usundt at spise eller, hvor mange kalorier maden indeholdt, fortæller hun.

De vidste godt, hvad de burde, de kunne bare ikke gøre det - eller også gjorde de alt i deres magt i en periode og faldt så tilbage igen, fik utallige nederlag i rygsækken - og måske også en hilsen fra systemet om, at de ikke var motiverede nok. Værs’god at føle skyld og skam over ikke at kunne »tage sig sammen«.

Tage sig sammen

- I virkeligheden handlede det jo slet ikke om, hvad de spiste- eller om at tage sig sammen, men om hvorfor de spiste - altså om tanker og følelser. De spiste, når de var triste, pressede, trætte, frustrerede, men også når de var glade, skulle fejre eller belønne sig selv.

- Mekanismer, som gør sig gældende for de fleste af os, men som for nogle bliver den eneste vej til ro. For mad giver ro - her og nu i hvert fald, fortæller hun.

Så i virkeligheden handler det om, hvordan vi kan håndtere de tanker, følelser og måske også fysiske fornemmelser, der giver os trang til at spise – eller overspise - i første omgang.

Det er ofte ubevidste processer, der kræver et dybere arbejde, end de motivationsprocesser man arbejder med i en typisk diætistsamtale.

- Så da jeg opdagede, at hvad jeg kunne tilbyde, som diætist, ikke hjalp disse mennesker, begyndte jeg at videreuddanne mig inden for psykologi, og da stod det hjerteskærende klart for mig, at hvis jeg fortsatte med at tale om mad og motivation til at ændre madvaner, ville jeg blot bidrage til endnu flere nederlag, siger Lene Steinke.

Mind First

På den baggrund kom hendes virksomhed til at hedde Mind First.

- Jeg ville væk fra fokusset på, hvad der ligger på tallerkenen og op mellem ørerne og arbejde med dét, det i virkeligheden handler om, siger hun.

Mind First henvender sig primært til kvinder, der spiser på deres følelser/tanker, overspiser, overtænker og bruger mad som et redskab til at holde ud at være til- både i dagligdagen, men også i livet- og ønsker at få kontrollen over sin spisning tilbage.

Hendes virksomhed er lige nu på grund af corona, 100 procent onlinebaseret, og hun har brugt et år på at udvikle et helt unik onlineforløb, »Vejen til Forandring«, der er baseret på evidensbaserede adfærdsterapeutiske metoder og effektivt giver redskaber til varige ændringer i ens mindset. Næste forløb starter 1. januar og Lene understreger, at det ikke er en slankekur- og at deltagerne overhovedet ikke skal tale om deres mad.