Minkgrav i Kølvrå er alt for tæt på bæk

Minkmassegraven på Herningvej ved Kølvrå ligger kun 150 meter fra Hessellund Bæk, der løber ud i Karup Å. Venstre mener, det kan få store konsekvenser for vandmiljøet

08. december 2020, 11:21
Minkgraven ved Kølvrå er gravet ned tæt på drikkevandområde og Hessellund Bæk, der løber ud i Karup Å. Venstre frygter for store konsekvenser. Foto: Bo Amstrump/ritzau Scanpix

MINK Det er ikke kun minkmassegraven i Nr. Felding ved Holstebro, der ligger tæt på et vandområde.

Det samme er tilfældet ved Herningvej 30 ved Kølvrå. Her ligger flere millioner mink nedgravet 140-170 meter fra, hvor Hessellund Bæk har sit udspring.

Frygter for vandmiljøet

Venstres folketingmedlem, Kristian Pihl Lorentzen, frygter for vandmiljøet og vil have minkene gravet op og bortskaffet på forsvarlig vis.

- Det har stået klart for mig i en uges tid, at minkgraven ved Kølvrå er en tikkende miljøbombe. Nu er jeg blevet bestyrket i det. Det er ikke kun drikkevandet, men også et vandløb, der er omfattet af naturbeskyttelsesloven paragraf tre og er et Natura 2000-område, der er truet, siger Kristian Pihl Lorentzen.

De nye oplysninger føjer endnu en dimension til problematikken, mener han.

- Det forstærker hele problemet, at de mange mink er gravet ned tæt ved et vandløb, der føres videre til Karup Å. Hvis en landmand kommer til at spilde gylle tæt ved et vandløb, så falder der brænde ned. Her er der gravet millioner af mink ned tæt ved vandløbet, siger han.

Hastværk

Han mener, at beslutningen om nedgravningerne er foretaget i hastværk og uden at man har tænkt sig om.

- Der er kun en vej frem, og det er at få gravet minkene op i Kølvrå, siger Kristian Pihl Lorentzen.

Karup Å går videre ud i Skive Fjord og Limfjorden. Hessellund Bæk er i gang med at blive genoprettet.