Hæder til Helle og Co.

Den Socialpædagogiske Pris er i år gået til Aktivitet og Udvikling i Viborg Kommune for deres pionerindsats på demens- og ældreområdet, som blandt andet foregår på Frederiks Dagcenter

26. november 2020, 11:47
1 af 2 Helle Riisgaard Jensen laver sammen med Tina Ehlert deres aktiviteter med de hjemmeboende deltagere på Frederiks Dagcenter. Foto: Lars Holm
2 af 2 Da socialpædagogernes kredsformand Peter Sandkvist pludselig stod i døren med blomster, var det Helle Riisgaard Jensen der rejste sig og modtog Den Socialpædagogiske Pris på vegne af sin gruppe, der også tæller Camilla Thomsen, Frank Kragh Ørnstrup, Nanna Lindholdt Grøn Caroc og Tina Ehlert. Foto: Michael Christophersen

BELØNNING Fem socialpædagoger fra Aktivitet og Udvikling i Viborg Kommune har fået en flot anerkendelse for deres arbejde med ældre, hjemmeboende borgere og pårørende til mennesker med for eksempel Parkinsons eller demens.

De blev onsdag den 11. november hyldet for deres store indsats i arbejdet, da de modtog Den Socialpædagogiske Pris på socialpædagogernes årlige kongres, der denne gang blev afviklet digitalt og kunne følges live.

Aktivitet og Udvikling i Viborg Kommune blev valgt ud blandt i alt 121 indstillinger, og med prisen følger 30.000 kroner.

Hold da op

Blandt de fem socialpædagoger er Helle Riisgaard Jensen, der sammen med Tina Ehlert er det tværfaglige teams repræsentanter i Fjends- og Karup-området.

Det betyder, at Helle Riisgaard Jensen har en del af sit virke på Frederiks Dagcenter, hvor de hjemmeboende deltagere samles til aktiviteter, og her er den fine anerkendelse ikke noget, der bare preller af på socialpædagogerne.

- Vores leder havde kaldt til møde, og det er der ikke noget usædvanligt i. Men da hun så åbnede døren, stod vores kredsformand Peter Sandkvist der med blomster, så vi blev bare sådan helt: »Hold da op, hvad sker der her«, så det var til stor overraskelse for os, griner Helle Riisgaard Jensen.

Hun fortæller, at teamet allerede sidste år vandt en pris for deres arbejde i deres egen lokalkreds og dengang blev opfordret til at lave en indstilling til den helt store pris.

- Og det sendte vi jo så ind, og så grinede vi lidt af det, for der var jo så mange andre med. Men pludselig var vi blandt de fire nominerede, og nu har vi så vundet, og det er bare så dejligt, siger Helle Riisgaard Jensen.

Vaskeægte pionerer

I begrundelsen lød det blandt andet, at teamet får prisen for en vaskeægte pionerindsats for at forebygge ensomhed – og for at løbe forrest i arbejdet med at vise, hvor vigtigt det er at sætte socialpædagogik i spil på ældreområdet, hvor det ellers klassisk er pleje, omsorg og rehabilitering, der er i højsædet.

- Vi er stolte over at blive anerkendt for det pionerarbejde, vi udfører, og vi håber, at det er med til at vise, hvor vigtigt det socialpædagogiske arbejde er inden for ældreområdet. For socialpædagogikken tager afsæt i vores værdier om nærvær, samvær og mestring. Det er gennem relationsarbejdet, vi når rundt om det hele menneske og gør en forskel, siger Helle Riisgaard Jensen.

De fem socialpædagoger er ansat på flere forskellige adresser rundt om i kommunen, men arbejder alle særligt med opgaver, der handler om kontakt og forebyggelse af ensomhed, så man kan være med til at sikre trivsel og livskvalitet blandt ældre, hjemmeboende borgere i kommunen.

Det sker gennem aktiviteter som kreative værksteder, sang og musik, madgrupper og motionshold på forskellige niveauer.

En del af socialpædagogerne arbejder også i Brobyggerteamet, som tager rundt og besøger ensomme og isolerede ældre borgere i deres hjem.

Andre kunne lære

Formand for Socialpædagogerne Benny Andersen fremhæver særligt teamets indsats for at bringe socialpædagogik ind i arbejdet.

- Det er virkelig tydeligt her, hvordan vores fag er med til at give ældre borgere et værdigt liv. Mange kommuner kunne lære af, hvordan socialpædagoger bliver brugt i ældreplejen i Viborg, siger Benny Andersen.

Også Viborg Kommunes borgmester er stolt af, at ansatte i kommunen har vundet en pris.

- Vi er rigtig glade for prisen. For mig fortæller den om en innovativ tilgang til vores kerneopgaver, hvor vi tager udgangspunkt i borgernes behov og situation. For eksempel tænker vi bevidst alle relevante faggruppers kompetencer ind i opgaveløsningen, hvor der er mulighed for det. Socialpædagogernes bidrag til at udvikle aktivitetstilbud til de ældre borgere er et rigtig godt eksempel på den forskel, faglige kompetencer kan gøre, siger borgmester Ulrik Wilbek (V), som også er formand for socialudvalget i KL.