112 Ung mand kørte for stærkt på Ulvedalsvej

21-årig mand fra Hersom, der ikke havde fået en forsvarer med i retten i Viborg, var noget usikker på, hvad dommen betød

25. november 2020, 12:30
Arkivfoto: Martin Ballund

POLITI En 21-årig mand fra Hersom i Viborg Kommune blev i byretten i Viborg mandag i dømt 6000 kroner i bøde og en ubetinget frakendelse af kørekortet i seks måneder for i to tilfælde tidligere i år at have kørt for stærkt i Kjellerup og Frederiks.

Den unge rejsempontør, der var mødt frem sammen med et par piger, havde ingen forsvarer ved siden side, og da dommeren spurgte ind til det, forklarede den 21-årige, at han i beskeden i mailboksen, ikke havde lagt mærke til, at han skulle bestille en forsvarer. Han ville dog gerne prøve at fortsætte alene.

Og selv om han tilsynelade ikke havde været i retten før, så gik det alligevel. Det var forholdsvis simple sager.

Anklageren i sagen ridsede sagerne op.

Den 27. april ved 20.30-tiden kørte den unge bilist på Aalborgvej mod syd i Kjellerup, da politiet stoppede ham med 132 kilometer i timen. Det var en hastighedsoverskridelse på 60 procent, da man kun må køre 80 kilometer på strækningen.

- Jeg ved godt, at man ikke må køre for stærkt. Jeg skulle til et »svendeforløb« og var sent på den, fortalte den 21-årige i retten.

Den 10. maj var den gal igen på Ulvedalsvej på strækningen Frederiks, Grønhøj og Havredal.

Han kørte mod Silkeborg, da han blev stoppet af politiet med en fart på 108 kilometer i timen.

- Jeg var lige kommet ud af byen, og lidt senere sænkede jeg farten igen. Det var dumt at køre for hurtigt, sagde den 21-årige.

Hastigheds-forseelserne blev begået lige inden han havde haft kørekortet i tre år, hvilket er en skærpende omstændighed.

Anklageren og dommeren var enige om, at sagen var rimelig klar. Man kunne nærmest læse dommen ud fra et skema.

Den 21-årige var dog lidt usikker på, hvad noget af dommen betød.

Dommeren nævnte nemlig ordet »fængsel«, og det ville den 21-årige gerne vide noget mere om. Men nej, han skal ikke i fængsel. Kun, hvis han ikke betaler bøden, og den 21-årige kunne ånde lettet op.

Den unge mand stillede også en række spørgsmål til anklageren om frakendelsen af kørekortet.

Anklageren beroligede bilisten med, at han kunne »nøjes« med at gå op til en teoriprøve og en køreprøve. Han kunne henvende sig allerede om tre måneder. Så han behøves altså ikke at tage kørekortet fra bunden, det vil sige med undervisning. Han behøves heller ikke tage lastbil-kørekortet igen.

Til gengæld skulle han aflevere kørekortet til anklageren i retten mandag. Desuden skal han betale sagens omkostninger.