Tidligere byrådsmedlem i Karup Byråd fylder 80 år

Birgit Marie Andersen, Skelhøje, fylder 80 år den 10. november

08. november 2020, 06:42
Birgit Marie Andersen fylder 80 år den 10. november.

FØDSELSDAG Birgit Marie Andersen blev født den 10. november 1940 på Viborg Sygehus. Hendes familie boede på daværende tidspunkt i Dollerup, men flyttede snart til gården »Kighøj« ved Kirkebæk. Her stødte Birgits to søskende til, Carl i 1945 og Jytte i 1948.

Fra 1. til 7. klasse gik Birgit i skole hver anden dag på »Rogenstrup Skole«.

Allerede som 14-årig var Birgit ude og tjene første gang.

Birgit gik et halvårs tid på Salling Ungdomsskole i Jebjerg på Salling. Når det var muligt at komme en smut hjem en søndag en gang imellem, foregik det på cykel fra Jebjerg til Kirkebæk, en tur på 37 km hver vej. På daværende tidspunkt var Birgit 15 år.

Så kom Birgit ud og tjene igen og om aftenen gik hun på Martha skole i Viborg, en skole »hvor unge piger blev sendt hen, for at blive gode husmødre«.

Herfra kom hun ud og tjene igen, og var i tjeneste hos flere forskellige husholdninger i Viborg og omegn. Birgit var også en periode sat i arbejde hos sine bedsteforældre i forbindelse med deres kartoffelproduktion.

I 1958 mødte Birgit sin kommende mand Svend Iver Andersen og i 1960 blev de gift og købte gården Kjeldbjerggaard i Skelhøje. De næste mere end 50 år dannede gården rammen om deres liv og der fik de tre børn, Marianne i 1961, Carsten i 1964 og Søren i 1976. På Kjeldbjerggaard var Birgit de første år medhjælpende hustru men sidst i tresserne begyndte hun først som privat og senere som kommunal dagplejemor. Hun var en skattet reservemor for børnene som kom hos hende, og flere af familierne har fastholdt kontakten med »Bittemor«. Hun var også i en periode aktiv som tillidsrepræsentant for dagplejerne.

I Skelhøje engagerede Birgit sig i det lokale og var aktiv i såvel borgerforening og husmoderforening, som hun en periode også var formand for.

I mange år var Birgit aktiv i de lokale Venstre-vælgerforeninger.

I 1987 stoppede Birgit som dagplejemor og fik job på Centraltrykkeriet i Karup, og der var hun ansat indtil trykkeriet lukkede, hvorefter hun fik job som serviceassistent på Viborg Sygehus, og her blev Birgit indtil hun stoppede med at arbejde og blev pensionist.

Birgit fortsatte sit engagement i fællesskabet og blev midt i 90-erne valgt ind i Karup Byråd for Venstre, og hun sad to perioder i byrådet indtil Karup Kommune, som følge af strukturreformen i 2007, blev indlemmet i Viborg Kommune.

Arbejdet med at få etableret et kulturhus i den gamle Skelhøje Kro, var noget som optog Birgit meget, og i flere år var det f. eks Birgit som administrerede udlejningen af de små værelser, som tilhørte kulturhuset. Ligesådan engagerede Birgit sig i projektet omkring Skelhøje Købmandsgård, dog efterhånden mere med interesse end decideret aktiv deltagelse.

Efter Svend gik bort, blev Kjeldbjerggård solgt og i dag lever Birgit et stille og tilbagetrukket liv i Ravnsbjergparken, og stadig i Skelhøje.

Birgit har set frem til at fejre sin 80-års fødselsdag i selskab med familie og venner fra nær og fjern. Festligholdelsen af dagen er dog udsat til et tidspunkt, hvor der er kommet mere trygge tilstande i forhold til corona-pandemien. Så i første omgang samles blot den allernærmeste familie for at fejre Birgit.