Kartoffelmelsfabrik rammes på prisen af overproduktion

Coronakrisen medvirker til overproduktion af kartoffelmel, og det rammer Karup Kartoffelmelsfabrik på prisen

05. november 2020, 06:17
1 af 2 I de senere år har Karup Kartoffelmelsfabrik udvidet med silokapacitet, opsætning, inddampningsanlæg, proteinfabrik og stivelsesfabrik. Her er det ved det gamle siloer ved byskiltet. Foto: Morten Marboe.
2 af 2 Lige nu kører traktorerne i pendulfart til Karup Kartoffelmelsfabrik.

KARTOFLER Karup Kartoffelmelsfabrik, der er landets største producent af kartoffelmel, vælter sig i gode kartofler, men coronasituationen sætter sit præg på den gode stemning.

Det fortæller direktøren for Karup Kartoffelmelsfabrik, Vagn Larsen. Fabrikken, der har flere afdelinger i landet, leverer 95 procent af kartoffelmelsproduktionen til eksport, nemlig til op mod 90 lande.

- Vi mærker coronakrisen på afsætningen, da spisesteder over hele verden er ramt, hvilket har givet et fald i forbruget af pommes frites, som jo laves af kartofler, med 75 procent disse steder. Det betyder, at kartoflerne i stedet er kørt over til vores industri, hvilket giver en overproduktion af kartoffelmel, forklarer Vagn Larsen.

Han kan endnu ikke fortælle, hvor hårdt det rammer priserne og Karup Kartoffelmelsfabrik, der på det nye produktionsanlæg laver 70 tons kartoffelmel i timen. Karup Kartoffelmelsfabrik har cirka 400 andelshavere, der leverer kartoflerne fra et stort område.

- En stor del af avlerne kommer fra nærområdet, men i takt med at kapaciteten er øget, er området udvidet, så vi har kartoffelavlere i en radius af 120 kilometer, fortæller Vagn Larsen.

Han fortæller, at årets høst tegner god. Han regner med fem-ti procent større produktion i forhold til budgettet.

- Vi får flere kartofler og større produktion end forventet. Kartoflerne er i en fin kvalitet og med højt stivelsesindhold, hvilket er godt, fortæller Vagn Larsen.

Så udbyttemæssigt og vejrmæssigt har det været en god sæson set med kartoffelavlernes øjne. Det er lige modsat sidste år, da vejret var træls.

- Da kartoflerne skulle tages op regnede det, og det tog lang tid og var besværligt at få kartoflerne op. I år er det noget nemmere for avlerne, fortæller Vagn Larsen.

Hele årets produktion fremstilles i perioden august til december, kaldet kampagnen.

- Vi havde egentlig regnet med, at vi ville være færdige i starten af december, men på grund af, at der er flere kartofler med et højere stivelsesindhold, så nærmer vi os nok jul, inden vi er færdige, siger han.

Der produceres over 110.000 tons stivelse om året på fabrikken, der har 50 medarbejdere, men takket være en udvidelse af produktionsanlægget til 400 millioner kroner har fabrikken kunnet udvide fra 30 til 70 tons kartoffelmel i timen.