Rekordsæson i Mønsted Kalkgruber

Mønsted Kalkgruber har ramt 85.000 gæster i 2020 - et spring fra 72.692 sidste år. En vækst, der skete allerede i juli måned med 50.000 gæster, hvilket er mere end dobbelt så mange som tidlig

31. oktober 2020, 11:08
Mønsted Kalkgruber har haft en rekordgod sæson, og har tilmed fået en pris. Foto: Henrik Bagge

UDFLUGT - Vi kunne have risikeret et kæmpe dyk efter sommerferien, men det kom heldigvis ikke.

Sådan yder det fra direktør Rikke Friis hos Mønsted Kalkgruber.

- Faktisk havnede vi i den modsatte situation, at væksten fortsatte i august måned, og med september og oktober på samme niveau som de foregående år, har vi altså nu ramt 85.000, siger hun.

Da efterårsferien ramte, måtte Mønsted Kalkgruber afvise gæster i døren. Ikke pga. Corona-retningslinjer, men af hensyn til de overvintrende flagermus, som begynder at flyve ind i gruberne i september og oktober måned, hvilket har den konsekvens, at det antal af gæster, der dagligt får lov at komme ind i gruberne skal begrænses.

Det er første gang, at man har måttet afvise folk og det skete fordi efterspørgslen var så stor, at selv hjemmesiden ikke kunne følge med. Derfor måtte man allerede tirsdag i uge 42 opgradere til en større server. På trods af den store interesse er det dog desværre ikke muligt at lukke flere gæster ind end tidligere år af hensyn til de fredede flagermus.

- Vi var ikke forberedte på at skulle afvise folk, for så stor har tilstrømningen aldrig været i efterårsferien. Vi måtte derfor hurtigt ændre taktik og det betød, at man ikke kunne være sikker på at komme ind, hvis man ikke havde købt billet online hjemmefra, fortæller hun.

Det havde man ikke kunnet melde ud på forhånd, fordi situationen var ny og uventet. Det betød, at flere familier måtte afvises i døren, når dagens maksantal gæster var nået.

- Det er noget af det værste, vi har prøvet. At skulle afvise forældre, der går herfra med grædende børn er jo helt håbløst og det river voldsomt i hjertet. Men vi må og skal passe på flagermusene, lyder det fra direktøren.

Mønsted Kalkgruber har lært af den store interesse og derfor indfører de fra næste år muligheden for at købe billetter på forhånd hele året rundt.

- På den måde kan man som gæst sikre sig adgang den ønskede dag og vi kan sikre os flagermusenes ve og vel og samtidig skuffe så få som muligt i døren, siger hun.

Mønsted Kalkgruber lukker ned for sæsonen 31. oktober og åbner igen Palmesøndag 2021 for sæsonen, dog med traditionen at holde kortvarigt åbent i uge 7.