Spiritus-importør håber på gode julegaver

Det har været et hårdt år for Mac Y, og lige nu frygter man et hårdt Brexit

29. oktober 2020, 11:51
Direktør hos Mac Y, Søren Nørgaard, fortæller, at firmaet også klarer en aflysning af rom- og whiskyfestivalen næste år. Selv om festivalen har været holdt i 10 år i træk og mange ting er blevet rutine, så lægges der meget arbejde i den. 100 hjælpere, der alle skal have penge for at være med, er i gang. Billedet her er fra en tidligere festival. Foto: Morten Hallstrøm

WHISKY Den britiske premierminister Boris Johnson truer med et hårdt Brexit, og det kan, ifølge Mac Ys direktør, Søren Nørgaard, betyde 25 procent told på whisky og andet spiritus fra blandt andet Skotland.

- Det er klart, at en told på 25 procent på flasker fra Storbritannien vil ramme os og hele den europæiske spiritusbranche. Skotsk whisky kommer fra Skotland, og det er det, folk vil have, selv om vi heldigvis også har whisky af høj kvalitet fra Indien, Frankrig og USA, siger Søren Nørgaard.

Han håber, at danskerne får øjnene op for, at det er nu, inden et eventuelt hårdt brexit, de skal købe spiritus.

Søren Nørgaard er sikker på, at tolden vil forsvinde igen på et tidspunkt, da ingen kan være tjent med en told.

Frygten for brexit

Frygten for brexit kommer samtidig med, at virksomheden er ramt af coronasituationen, hvilket allerede har betydet, at virksomheden har måttet aflyse den store danske rom- og whisky-festival i Frederiks i starten af november - en festival, der er blevet holdt 10 år i træk med op mod 2000 deltagere fra hele landet.

- Det er et stort tab. Vi har en god omsætning på arrangementet, der samtidig er en god reklame for vores produkter og leverandører, siger Søren Nørgaard.

Han håber, at arrangementet kan holdes næste år, og takket være en god rabat på en af firmaets rom, så har hovedparten af årets deltagere valgt at videreføre deres billet til næste år. Kun en halv snes deltagere har valgt at få penge tilbage.

Desuden har firmaet måttet aflyse smagninger rundt omkring i landet. Firmaet er rundt hver tredje dag.

Firmaet med 20 medarbejdere leverer først og fremmest til specialbutikker og restauranter. Firmaet, der har haft gavn af lønkompensation og meget lidt gavn af godtgørelsen for faste omkostninger, har ikke været nødt til at afskedige medarbejdere i tiden med corona.

Søren Nørgaard forventer et tab på salget i år på fem procent og et resultat på et nul. Heldigvis har firmaet haft en række gode år. Det seneste årsregnskab viser, at firmaet, der har 25 år på bagen, har en egenkapital på 13,8 millioner kroner.

- Vi håber på balance i tingene, og at der kommer styr på coronaen. Vi er fortrøstningsfulde og mange ting kan ske. For eksempel hørte jeg forled en af vores kunder fortælle, at virksomhederne giver større julegaver i år, hvilket også kan dryppe på os, siger han.