Politiet i aktion i Kølvrå

100 politifolk og figuranter øvede sig i Kølvrå

28. oktober 2020, 12:01
1 af 8 Egernvej, Solsortevej og andre veje i Kølvrå var forleden omdannet til kampzone, og Midt- og vestjyllands Politi forsøgte at få ro på gemytterne. Foto: Midt- og Vestjyllands Politi
2 af 8 Råbene lød måske knapt så krasse bag mundbindene, men det var det provokerende sprog, der var fundet frem, da en flok demonstranter i Kølvrå forleden kastede brosten mod politiet.
3 af 8 Det var heldigvis bare træning. For selv om Covid-19 begrænser antallet af store forsamlinger - for eksempel i forbindelse med fodboldkampe, demonstrationer og spontane uroligheder, så skal politiet stadig holde sig skarpe og være klar til at håndtere en hvilken som helst situation.
4 af 8 Kontorelever og politistuderende havde sagt ja til at spille rollen som trodsige og voldelige demonstranter. De smed pænheden og fandt det værste frem i sig selv for at give modstand til betjentene, der så fik trænet deres mobile indsatskoncept.
5 af 8 Politiet fik øvet sig i at bruge bilerne taktisk (for eksempel til at spærre veje af eller lede en gruppe personer sikkert i samme retning). Og så blev der trænet i at håndtere uromagere og også dokumentere deres ulovligheder, så de efterfølgende kan blive stillet til regnskab for det.
6 af 8 Solsortevej, Egernvej, og hvor politiet ellers endte i Kølvrå, ligner nu igen sig selv.
7 af 8 Foto: Midt- og Vestjyllands Politi.
8 af 8 Foto: Midt- og Vestjyllands Politi.

POLITI Demonstranter kastede med brosten og råbte grimme ting til politiet under en demonstration i Kølvrå forleden.

Heldigvis var der kun tale om en øvelse - og brostene lignede, men de var ikke ægte.

De lokale var varslet om, at Midt- og Vestjyllands Politi vil holde øvelse i byen, og en del børn og andre nysgerrige var da også mødt frem for at følge træningen lidt på afstand.

Kontorelever, politistuderende og andre havde sagt ja til at spille rollen som trodsige og voldelige demonstranter. De smed pænheden og fandt det værste frem i sig selv for at give modstand til betjentene. 100 betjente og figuranter var der i alt.

Politikommissær Jeppe Holgersen fra Midt- og Vestjyllands Politi var med til at planlægge øvelsen og fungerede som delingsfører på dagen. Han fortæller, at politiet fik trænet dets mobile indsatskoncept.

- Det er værktøjer, vi skal bruge, når vi skal håndtere større uroligheder, blandt andet i forbindelse med fodboldkampe, demonstrationer og spontane uroligheder, fortæller Jeppe Holgersen.

Selv om det ikke er hver dag, der er større uroligheder i Midt- og Vestjylland, så skal betjentene være klar til at håndtere en hvilken som helst situation.

Politiet fik øvet sig i at bruge bilerne taktisk - for eksempel til at spærre veje af eller lede en gruppe personer sikkert i samme retning. Og så blev betjentene trænet i at håndtere uromagere og også dokumentere deres ulovligheder, så de efterfølgende kan blive stillet til regnskab for det.

Jeppe Holgersen fortæller, at politiet af og til laver øvelser - også på tværs af politikredsen - for at træne både nye og mere rutinerede betjente, så de er klar, når der er brug for det.

Han tilføjer, at var tilfældigt, at det denne gang var Kølvrå, der skulle være centrum for øvelsen. Sidste år var det Holstebro.

- Vi prøver at sprede øvelserne lidt ud over politikredsen, så det ikke foregår samme sted hvert år, ikke bare for at udfordre os selv, men også for ikke at genere for meget, da det vil give nogle støjgener og trafikale udfordringer, siger han.

Politiet glæder sig over, at de blev mødt af glade og smilende lokale denne dag. Efter balladen blev der ryddet op og der faldt igen ro over byen.