Hedens ansigter

En ny udstilling åbner ved Kongenshus Mindepark

24. oktober 2020, 06:21
1 af 2 Arkivfoto: Det Kgl. Bibliotek
2 af 2 Arkivfoto: Det Kgl. Bibliotek

KONGENSHUS Mod slutningen af 1800-tallet drog landsbylæreren og folkemindesamleren Evald Tang Kristensen på vandringer rundt i hedelandskabet.

Her mødte han mennesker, der ofte levede i dyb fattigdom, men som samtidig bar på en unik, mundtlig kulturarv. Gamle viser, sagn og eventyr overleveret gennem generationer.

I 1895 drog Evald Tang Kristensen atter ud på heden, denne gang i selskab med fotograf Peter Olsen. Billederne er taget udendørs i dagslys, og personerne har som regel deres almindelige arbejdstøj på og sidder med værktøj eller strikketøj i hænderne.

Det er disse fantastiske billeder, som fra onsdag den 28. oktober udstilles ved Kongenshus Mindepark for Hedens Opdyrkere.

Udstillingen er blevet til med støtte fra Dansk Folkemindesamling ved Det Kgl. Bibliotek, hvor billederne er fra, Skovgaard Museet i Viborg, Viborg Kommune og Hedeselskabet.

Ved indvielsen den 28. oktober vil Anne Mette Villumsen, museumsleder ved Skovgaard Museet og Poul Duedahl, professor i historie ved Aalborg Universitet, fortælle om folkemindesamlerens virke og betydning.

For interesserede er der rundvisning i mindeparken og mindedalen ved skovfoged John Milther inden indvielsen.