Henning er klar med lejligheder i gammel skole

Ejendomsinvestor Henning Filbert købte ved årsskiftet den gamle skole i Grønhøj og har nu omdannet den til tre lejligheder

08. oktober 2020, 13:56
1 af 4 Henning Filberts far, Gunnar Filbert, gik i skole i den gamle skole i Grønhøj fra 1938 til 1942. Hennings hjerte banker for byen, og han kunne ikke holde til at se bygningen forfalde. Renoveringen er endnu ikke helt færdig. Der er vinduer og en dør, der skal skiftes ud. Foto: Morten Hallstrøm
2 af 4 Den gamle skolestue beholder Henning Filbert selv til firmaets selskabslokale. Foto: Morten Hallstrøm
3 af 4 I weekenden var hele byen på besøg for at se resultatet af renoveringen. Mange havde billeder med fra gamle dage. Foto: Morten Hallstrøm
4 af 4 Så meget som muligt af det oprindelige er bevaret. Men der er også blevet lavet rigtig meget. Her er Henning Filbert i lejligheden på første sal. Foto: Morten Hallstrøm

Restaurering 61-årige Henning Filbert, der til daglig driver Filbert Group i Viborg med 16 medarbejdere og udlejning af 500 ejendomme i Jylland, har givet nyt liv til den gamle skole i Grønhøj på Grønhøj Skivevej 20 midt i byen.

Henning Filbert købte ejendommen ved årsskiftet for at lave tre lejligheder på stedet, og de står nu klar til indflytning.

Ejendommen var skole fra 1912 til 1958, og efter skolen lukkede ned, var den både ramme om butik med tæpper og antikke møbler og den berømte restaurant »Amadeus«.

En gang i 80erne var »Amadeus« kendt i hele Jylland, men i de senere år har bygningen været til salg, og den ellers så smukke bygning har fået det sværere og sværere.

Den så træt ud

Henning Filbert er født og opvokset på fødegården »Vester Højgaard« i Grønhøj. Han er ud af en kartoffeltyskerslægt - Henning er syvende generation. Henning fortæller, at han flyttede fra Viborg og tilbage til gården for nogle år siden, efter hans forældre døde.

- Mit hjerte banker tungt for Grønhøj, og den gamle skole ligger på byens mest markante adresse. Men skolebygningen har set træt ud i mange år, og det var næsten ikke til at holde ud, fortæller Henning Filbert.

Der er blevet brugt mange penge af egen lomme til at få gjort bygningen klar til brug. Både indenfor samt udenfor, hvor der blandt andet skulle fjernes en del træer.

Sidste weekend var byens borgere og gamle elever inviteret til at gense de historiske omgivelser i forbindelse med et åbent hus-arrangement. Folk kunne medbringe gamle klassebilleder, og kopier af dem blev hængt op i skolestuen. Næsten hele byen mødte frem.

Med nænsom hånd

Henning Filbert har bevaret bygningen og renoveret den med nænsom hånd. Gipslofterne står frem. Der er lavet køkkener og badeværelser og første sal er blevet genetableret, så der også tænkes på nutidens forhold.

Det er blevet til tre luksuslejligheder på henholdsvis 100, 119 og 134 kvadratmeter. Den gamle skolestue på 119 kvadratmeter beholder Hennings firma selv, da man vil bruge det til firmaets selskabslokale et par gange om året.

Henning Filbert fortæller, at interessen er god for lejlighederne. De to lejligheder er lejet ud til folk, der kommer udefra.

Henning Filbert har istandsat flere boliger til udlejning i Grønhøj, og han fortæller, at det har været med til at vende den negative befolkningskurve.

Antallet af borgere i Grønhøj er steget med en halv snes alene i år til 190.