Hjælpepakke på vej til Midtjyllands Lufthavn

Midtjyllands Lufthavn i Karup bruger hvert år syv millioner kroner på security. Ny hjælpepakke vil blandt andet kompensere for den udgift, men det er endnu uvist, hvor mange penge, der følger

06. oktober 2020, 12:43
Frans Bjørn-Thygesen, der er lufthavnschef i Karup, kender ikke det nøjagtige indhold i hjælpepakken, hvis beløbsramme bliver udmøntet inden den 9. oktober. Foto: Martin Ballund

KARUP Lufthavnschef i lufthavnen i Karup, Frans Bjørn-Thygesen, ved næsten ikke om han skal grine eller græde, efter at et politisk flertal er nået til enighed om flere penge i hjælp til luftfartsbranchen. Nyheden kommer efter, at DAT har oplyst, at man på grund af vigende passagertal på grund af covid 19-situationen har besluttet, at indstille selskabets flytrafik fra lufthavnen frem til den 2. januar.

Chokerende

- Det er jo en vanvittig og chokerende situation, vi står i. Vi troede jo, at vi skulle til at bygge op i Midtjyllands Lufthavn, og så indstiller DAT flyvningen, hvilket jeg dog godt kan forstå med den situation, der er for øjeblikket, siger Frans Bjørn-Thygesen.

I luftfartspakken er der afsat et rammebeløb på 65 millioner kroner, der skal kunne anvendes til at understøtte luftfartsbranchen og en genstart af luftfartssektoren.

Her er det blandt andet specifikt kompensation for security-udgifter. Der skal laves en politisk udmøntning af beløbsrammen inden den 9. oktober.

- Jeg er glad for, at der kommer hjælp, men jeg kender ikke det nøjagtige indhold, eller hvor meget der kompenseres for, siger Frans Bjørn-Thygesen.

Security koster den underskudsgivende lufthavn seks-syv millioner kroner om året, og lufthavnsledelsen, der døjer med et lufthavns-underskud på fem-seks millioner kroner om året, har mange gange været ude at fortælle, at man mener security-posten er en statslig opgave, som lufthavnen udfører.

Også DAT har udgifter til security.

Der er i hjælpepakken også kompensation for støtteordninger af social karakter, hvilket blandt andet dækker statsstøtte til eksempelvis senior-billetter. Frans Bjørn-Thygesen mener, at DAT og lufthavnen måske kan have gavn af den støtte, mens andre dele af hjælpepakken ikke vil gavne i Karup, heriblandt takststøtten, ifølge lufthavnschefen.

Lufthavnsledelsen vurderer, at lufthavnen står til at tabe fem-seks millioner kroner i år alene på grund af coronasituationen.