Kalk Kamino forventes klar til foråret

Folkene bag den 30 kilometer lange Kalk Kamino mellem Skelhøje og Stoholm er snart klar til at grave stipæle ned på ruten

08. oktober 2020, 14:01
De lokale er klar til den lokale Kamino. Privatfoto

fritid Foreningen »Kalk Kaminoens Venner« er på flere måder klar til at sætte en vigtig milepæl i arbejdet med den nye vandrerute mellem Skelhøje og Stoholm.

- Vi forventer meget snart at kunne starte nedgravningen af stipælene og håber at komme langt, før frosten sætter ind. Går det, som vi forventer, står ruten helt klar til indvielse næste forår, fortæller foreningens formand, Bent Poulsen, Skelhøje.

Sammen med den øvrige bestyrelse og andre frivillige har han stået i spidsen for arbejdet med at få etableret stien, der blandt andet fører forbi kalkgruberne i Mønsted og Daugbjerg og videre gennem den særegne Søgård Mose til Kongenshus Mindepark, over heden til Grønhøj Kro og Museer og frem til Skelhøje Købmandsgård. Turen kan naturligvis også tilbagelægges omvendt.

Alle tager godt imod

Langs hele ruten vil infotavler være med til at fortælle historien om området og dermed også synliggøre egnens DNA med dens kalkminer, flagermus, tørvegravning, moselig, opdyrkning af heden, kartoffelkulturen og istidslandskaber.

Ideen til Kalk Kaminoen udspringer af et samarbejde mellem lokalsamfundene i Stoholm, Mønsted, Daugbjerg, Grønhøj og Skelhøje samt attraktioner langs ruten.

- Stort set alle har taget rigtig godt imod ideen. Det gælder ikke mindst lodsejerne, som næsten alle har været meget positive overfor at lade ruten føre hen over deres jord. Arbejdet med at skrive tekster til infotavlerne foregår også med stor bistand fra lokale i de enkelte områder, og frivillige langs ruten har givet tilsagn om at hjælpe med det rent praktiske med pæle og infotavler, siger Bent Poulsen.

Han har selv gået strækningen på de 30 kilometer flere gange, senest på en testvandring sammen med Viborgs lokalafdeling af Dansk Vandrelaug.

Corona spændte ben

Foreningen havde oprindeligt håbet på indvielse allerede i år, men coronaen har spændt ben for arbejdet og været med til at forsinke projektet.

Det er også den nye skærpede situation omkring corona, der medfører aflysning af foreningens planlagte generalforsamling den 7. oktober. Den udskydes i stedet til foråret 2021.

Projektet foregår i samarbejde med »Spor i Landskabet«, som sammen med Viborg Kommune og støttet af Nordea Fonden har sagt ja til at betale etableringsudgifterne.