Landbrug Vårbyg og havre gik bedst

Det har generelt været en god høst i Midtjylland, vurderer rådgivningsfirmaet Velas

06. september 2020, 05:05
Arkivfoto: Henrik Ole Jensen

Høst Der mangler endnu at blive høstet 10 procent af markerne i det midtjyske, men det, der er kommet ind, ser generelt godt ud.

Det fortæller Bent Hedegaard, der er afdelingsleder hos rådgivningsfirmaet Velas, det tidligere LMO i Viborg.

- Noget har givet mere end andet, men det generelle billede er positivt med et udbytte på 10 procent over det normale, siger Bent Hedegaard.

Der er mest vårbyg på markerne i Midtjylland efterfulgt af rug og hvede.

- Vårbyg og havre har været bedst. Det var hæderligt vejr, da det blev sået til tiden i slutningen af marts og april, og det har fået vand, når det har været krævet, siger Bent Hedegaard.

Han fortæller, at det flere steder har givet rekordudbytter med 20 procent over det normale.

Vinterhveden har givet et større udbytte end frygtet, eftersom den blev sået, mens det var meget vådt på markerne. Det endelige resultat blev lidt over middel.

Det har været lidt forskelligt med rug, hvis rødder heller ikke havde godt af at komme under vand på de våde marker, mens vinterrapsen har givet et resultat under middel.

I Midtjylland har markerne fået mere regn end ude ved Østkysten, og det har givet en god kornkvalitet. Det er blandt andet godt for dem, der skal bruge foderet til husdyrhold.

Til gengæld er priserne på kornet ikke så høje.

- Priserne er ikke katastrofale, og landmændene er altid glade, når udbytterne er høje. Det betyder for dem, der har dyr, at der skal bruges færre penge til foder, siger han.

Samtidig har det været en hurtig og nem høst uden de store omkostninger.

- Landmændene har ikke haft mange omkostninger i forbindelse med tørring af korn, siger han.

Stadig flere landmænd har fået hestebønner, der skal høstes om få uger. De bruges til foder.

- De er meget følsomme over for tørke, så jeg tror landmændene er glade, men jeg er nu alligevel spændt på at se, hvordan de 14 dage med tørke, som vi så for nylig, har påvirket dem, siger han.

Det samme er tilfældet med majs, der dog bedre kan tåle varme.

- Majs danner kolber nu, og spørgsmålet er, om det har været for tørt. Det får vi svar på, når vi kommer en måned længere hen, siger Bent Hedegaard.