Landbrug Det bli´r i familien

Grundvad Maskinhandel holder fast i kernekunder og kerneværdier

02. september 2020, 05:41
1 af 3 Grundvad Maskinhandel er Danmarks ældste Deutz-forhandler, og næste år er der 60 års jubilæum i det firma, som Flemming Christensens far grundlagde i 1961. Foto: Henrik Bagge
2 af 3 En del af Flemming Christensens tid går også med køb og salg på nettet, hvor han hele tiden har et øje på udbud, efterspørgsel og prisudvikling. Det gør han selvfølgelig på en Deutz-musemåtte. Foto: Henrik Bagge
3 af 3 Dette corona-år har givet et godt skub til salget af havetraktorer fra Cub Cadet. Selv om landmænd er de primære kunder for Grundvad Maskinhandel har Flemming Christensen en bred palet af kundegrupper. Foto: Henrik Bagge

Grundvad Den 1. august havde indehaver Flemming Christensen 30 års jubilæum i Grundvad Maskinhandel, der blev startet af hans far tilbage i februar 1961.

Firmaet kan altså selv fejre 60 års jubilæum i starten af næste år, og det kan man sådan set også med den vare, der mere end nogen anden er forbundet med Grundvad Maskinhandel.

Den tyske Deutz-traktor har nemlig været med fra fødslen, og Grundvad Maskinhandel kan bryste sig af titlen »Danmarks ældste Deutz-forhandler«.

- Det har været Deutz helt fra starten, og det fylder stadig meget. Nogle steder handler vi jo med tredje generation, der stadigvæk kører med Deutz, siger Flemming Christensen.

Bor blandt kunderne

Den grønne Deutz-traktor har altså siden den spæde start tegnet firmaet, der ligger og vækker opsigt ud til et ellers undseeligt stykke af Vejlevej syd for Viborg.

- Vi ligger jo der, hvor kunden er, og det er meget bedre end at ligge inde midt i Viborg. Mine kunder herude gider da ikke køre ind til Viborg gennem rundkørsler, lyskryds og alverdens ting. De kommer jo på traktor hertil og skal have lavet noget, så det er meget nemmere, siger Flemming Christensen.

Her har man boet godt blandt de landmænd, der er firmaets primære kunder, og selv om firmaet med sin servicering nu nærmere dækker en radius på 100 kilometer i modsætning til 20-30 kilometer i gamle dage, er værdierne stadig de samme.

I et hårdt marked, der i stigende grad er præget af nogle store, dominerende spillere, holder Grundvad Maskinhandel nemlig fast i kerneforretningen og de oprindelige værdier.

- Vi skal ikke være sådan en forretning, der har sit eget distrikt og hele tiden skal udvide og bygge til ligesom i de store koncerner. Så synes vi, det er bedre at være lille og vågen og have en god, sund forretning som den her, siger Flemming Christensen.

Hjælp døgnet rundt

Han holder af at holde det lokalt. Han kender kunderne, de kender ham, og de ved, at de bare kan komme ind, hvis de har noget på hjerte.

- Hvis du hele tiden yder en god service, så kommer de igen. De ved, at vi altid er klar, og at de kan få hjælp døgnet rundt. Her ringer de aldrig til en telefonsvarer. »Vi kan jo altid få fat i jer,« siger de. Og det er bare så vigtigt, understreger Flemming Christensen.

Selv om landmændene stadig er firmaets kernekunder, er de ikke de eneste kunder i butikken.

Flemming Christensen tæller på fingrene også kommuner, entreprenører, skovfirmaer, planteskoler, kirkegårde og hobby- og deltidslandmænd som gode kundegrupper.

- Det er vigtigt for os, at vi har mange forskellige kundegrupper, så vi ikke bare må fokusere på landmanden. For så er vi sårbare, hvis han har det skidt, siger Flemming Christensen.

Årets lærested

I alt har Grundvad Maskinhandel 11 medarbejdere på lønningslisten inklusive »ham selv« og hustruen Connie, der arbejder i salg og administration.

Derudover er seks mand og en værkfører beskæftiget på værkstedet samt to på reservedelslageret.

Men der er ingen, der går i vejen for hinanden. Flemming Christensen er selv en del hjemmefra, da han stadig gerne tager ud og sælger, og så har man også tre servicevogne, der gerne skal være afsted det meste af tiden.

- Hvis de holder hjemme, så går det ikke for godt, griner Flemming Christensen.

To mand på værkstedet er lærlinge, og et diplom på væggen af Flemming Christensens kontor afslører, at Grundvad Maskinhandel ikke er så ringe endda, når det kommer til at uddanne folk.

Landbrugsmaskinmekaniker Søren Døssing vandt i 2017 bronze til VM i Skills i Abu Dhabi, og det kastede også en pris af sig til firmaet, der af Dansk Maskinhandlerforening blev udnævnt til »Årets lærested«.

Og noget tyder på, at Grundvad Maskinhandel er sådan en type arbejdsplads, hvor folk trives.

En tidligere medarbejder, Ole Kjær Jensen, kunne således i 2018 gå på pension efter 50 år i firmaet.

Så længe er det ikke sikkert, at den 57-årige Flemming Christensen selv når at få i firmaet, inden han trækker sig tilbage.

Og om det så til den tid stadig kan blive i familien, kan indehaveren ikke sige, selv om det er en svigersøn, der er hans værkfører.

- Nej, det ved jeg ikke lige. Nu må vi se.