Landbrug Peter høstede på rekordtid

Noget gik godt, andet gik mindre godt, men lokal landmand fik dog en høst over middel

05. september 2020, 05:24
Landmand Peter Jensen på hvedemarken, der blev høstet forrige søndag. Den gav 10,5 tons, hvilket er rekordhøst på den 18 hektar store jord. Foto: Morten Hallstrøm

Landbrug Den 55-årige landmand Peter Jensen fra Vattrupvej ved Kjellerup var færdig med at høste sit korn forrige søndag. Det skete på kun syv dage i cirka 30 graders varme.

- En høst kan nemt tage to til tre uger, men i år var det hurtigt klaret. Vi stoppede ved 22-tiden om aftenen og fortsatte næste morgen samme sted, så det var nemt at planlægge og nemt at køre i marken, fortæller Peter Jensen.

På de 267 hektar har han byg, hvede og hestebønner - sidstnævnte er endnu ikke klar til høst.

Det hele bruges til foder til 15.000 slagtesvin, han har på sine ejendomme i Kjellerup og Rødkærsbro.

Det er kun sket fem gange tidligere, at han blev færdig til at sætte efterårsafgrøder i jorden til den 20. august.

Det er en vigtig skæringsdato. Er der stadig korn på marken, så han ikke kan så efterårsafgrøder, så koster det nemlig i kvælstoftildelingen.

Ingen grund til tørring

Den hurtige høst denne sommer har givet lave omkostninger.

- Vi har ikke haft omkostninger til tørring overhovedet. Og mejetærskeren rendte lige igennem kornet og sparede dermed dieselolie. Der var ikke blødt på marken, så det var en meget nem høst, siger han.

Det er blevet til 16.000 tønder korn. Det vil sige en gennemsnitlig høst med pil opad.

- Nogle marker har givet godt, andre mindre godt, men gennemsnitligt har det været en høst over middel. Kornet er af god kvalitet. Det er tunge og pæne kerner, siger han.

I vinteren og foråret regnede det en del, og der var en del, der skulle sås om. Der var også frost.

- Det blev ved med at fryse, og på nogle hvedemarker betød det, at der ikke kom så mange sideskud. Andre marker var ikke påvirket, og det er svært at forklare hvorfor, det er sådan, siger han.

Hestebønner til smågrise

Hans marker består af leret jord, der kan klare en del varme. På de mere sandede jorde vest for Thorning giver det større problemer, hvis der er tørke over længere tid.

Al kornet på Peter Jensens mark bruges til foder til grisene. Og han er stadig nødt til at købe udefra for at have nok.

Om tre uger er det tid til hestebønnerne, der er en god proteinkilde og især bruges til smågrise, da de bedre kan tåle det end sojaskrå.