Landbrug Bunker af kvalitetskorn hos Hedegaard

Kornet på markerne er høstet på rekordtid, og det giver ekstra travlhed hos Hedegaard Agro

04. september 2020, 05:07
Ole Agerholm, der er afdelingsleder hos Hedegaard Agro, står i en bunke maltbyg. Rekorden for korn er 26.000, men det forventer han dog ikke, at man når op på. Foto: Morten Hallstrøm

Høst Den ene traktor med korn på ladet har afløst den anden på det seneste hos korn- og foderstoffirmaet Hedegaard Agro på Parallelvej i Kjellerup.

Det har lige været høsttid, og landmændene har læsset kornet af hos Hedegaard, der har købt kornet hos de midtjyske landmænd, inden det blandt andet ryger videre ud til fabrikkerne og bliver presset til foder-piller, som landmændene skal bruge til deres dyr. Afdelingsleder hos Hedegaard, Ole Agerholm, bekræfter travlheden.

- Høsten er kommet i hus på kun en uge. Det er helt ekstremt, siger Ole Agerholm.

Det varme vejr har modnet kornet hurtigt. Og Ole Agerholm kan lide, det han ser.

- Her i det midtjyske er det gået over al forventning. Alle er glade. Vi har i det midtjyske fået 200 millimeter mere regn end ude ved østkysten, og det giver en god kvalitet. Hveden vejer eksempelvis over 800 kilo per kubikmeter mod 760 i et normalt år. Det er godt for dem, der skal bruge det i deres husdyrhold - de har god kvalitet til at lave gode grise, siger han.

En høst over middel

Ole Agerholm kalder det en høst over middel i det midtjyske og bedre end mange andre steder.

- Kornet har fået det vand og varme, det skal bruge i vækstperioden, siger han.

Den gode kvalitet giver meget korn, og det presser priserne. Men man kan ikke få begge dele.

Det er lidt usædvanligt, at det slet ikke er nødvendigt at tørre kornet. Det er godt for landmændene, men Hedegaard, der står for at tørre kornet, tjener så ikke på den del.

Ud over at lave foder til kyllinger, svin og kvæg, så leverer Hedegaard også maltbyg til bryggerier. Og her er det ikke gået så godt.

- Coronasituationen betyder, at der ikke er afholdt så mange sammenkomster, fester og fodboldkampe, og det betyder, at der ikke er så stor efterspørgsel efter maltbyg, men vi håber, den kommer igen, siger han.

En del af kornet går også oversøisk.

- Korn går til andre foderstoffer i andre dele af verden, eksempelvis Sydeuropa og Mellemøsten, fortæller han.

Den gode høst kommer efter en meget våd vinter og et vådt forår, hvor mange marker stod under vand, hvilket betød, at en del rødder rådnede.

Der blev sået om mange steder. Høsten i 2018 var meget våd og kostede mange penge, og sidste år var høsten normal.