- Som æbletræet vokser I og bærer frugt

Havredal Praktiske Uddannelser har modtaget flot anerkendelse fra Viborg Handicapråd

25. august 2020, 09:58
1 af 2 Thorben Koed Thomsen (tv) holdt talen, da Viborg Handicapråd fredag overrakte Årets Tilgængelighedspris 2020 til Havredal Praktiske Uddannelser. Med prisen (som på billedet holdes af forstander Mette Navntoft) fulgte en potte med et æbletræ til udplantning, som eleverne lovede, at de nok skal finde en passende plads til på matriklen. Foto: Henrik Bagge
2 af 2 - Tusind, tusind tak. Den er vi meget beærede over, og den skal få en central plads her på Havredal, lød det fra forstander for Havredal Praktiske Uddannelser Mette Navntoft, da Thorben Koed Thomsen på vegne af Viborg Handicapråd overrakte hende Årets Tilgængelighedspris 2020. Foto: Henrik Bagge

Havredal Hun var slet ikke med på, at der fulgte en velment og rørende tale med anerkendelsen, så forstander Mette Navntoft skyndte sig lige at kalde på en håndfuld elever, der ellers havde travlt i køkkenet, så hun havde nogen at dele øjeblikket og taknemmeligheden med.

Havredal Praktiske Uddannelser modtog fredag Årets Tilgængelighedspris 2020 fra Viborg Handicapråd, og den faldt bogstaveligt talt i god jord, da det første synlige bevis på hæderen var en potte med et sundt og godt æbletræ til udplantning, som eleverne lovede, at de nok skal finde en passende plads til på matriklen.

Træet blev overrakt af Viborg Handicapråds Henning Laursen, Susanne B. Andersen og Knud Gaarn-Larsen, der var kommet afsted uden formand Ulla Serup Thomsen, der var forhindret på dagen.

Til gengæld havde de så allieret sig med formand for Danske Handicaporganisationer Viborg Thorben Koed Thomsen, der i 2019 selv modtog prisen for sin ekstraordinære indsats i arbejdet med de handicappede i Viborg Kommune.

Den synshandicappede Thorben Koed Thomsen har i omkring 50 år været en meget aktiv repræsentant i diverse, lokale handicapforeninger, og han kvitterede for tilliden med en tale, der især var rettet til eleverne på Havredal Praktiske Uddannelser, der som primær målgruppe har unge med særlige behov i alderen 16-25 år.

Tak for særlig indsats

Thorben Koed Thomsen indledte sin tale med at definere kriterierne for modtagelse af prisen, der kan gå til enten en institution, en person eller en forening, men altid med baggrund i, at modtageren har gjort en særlig indsats.

- Det har Havredal Praktiske Uddannelser, for de løser den opgave, som ingen andre rigtig kan. I unge mennesker, som kommer her, har måske ikke fået så meget ud af skolen. Som jeg sommetider siger, har I nok gjort større indtryk på skolen i sin tid, end skolen gjorde på jer. I hvert fald var de erfaringer, I fik med fra skolen, ikke særligt positive. Så når I kommer her, er det for at få en hel masse ud af det. Og det får I, fordi uddannelsen tilrettelægges for hver enkelt af jer, og fordi I bliver en del af et fællesskab, som I heller ikke alle tidligere har prøvet. Men det er også noget af det, som stedet her kan, samtidig med at I så også kan få lært en hel masse, så I kan komme videre ud i samfundet. Til glæde for jer selv, til glæde for samfundet, lød det indledende fra Thorben Koed Thomsen.

Gave med symbolik

Dernæst gjorde Thorben Koed Thomsen rede for begrundelsen for gaven og symbolikken i den.

- I vokser. Det er også derfor, vi har taget et æbletræ med til jer. Træet vokser, træet bærer frugt. Det er også det, jeres uddannelse her er udtryk for.

Tilgængelighedsprisen uddeles normalt den 23. august, som er den dato, hvor Handicapkonventionen trådte i kraft i Danmark i 2009, men da den i år faldt på en søndag, havde man altså rykket overrækkelsen et par dage frem.

Årets Tilgængelighedspris bestod ud over benævnte æbletræ af et glaskunstværk af Tina Lofstad fra Glaspusteriet Viborg.

Havredal Praktiske Uddannelser var indstillet til prisen af Jens Jørgen Jeppesen og Jens Bernstorff Schrøder. Den blev første gang uddelt i 2004 og er tidligere også gået til eksempelvis Mønsted Kalkgruber og Kongenshus Mindepark.