Du behøver ikke være lesbisk

Unge kvinder har fået smag for klassiske mandefag

15. august 2020, 12:13
Kast jer ud i det og gå i gang med et af de klassiske mandefag, lyder opfordringen fra Sanne (tv) og Ida, der uddanner sig til henholdsvis smed og VVS-energispecialist. Foto: Mercantec

Viborg Man kan sagtens være feminin og samtidig tage fat og gøre sig gældende i de klassiske mandefag, lyder meldingen fra Mercantec.

Og det er et budskab, som Sanne Svenningsen og Ida Balsby Roersen kan slutte op om.

De er begge elever på Mercantec i Viborg, og for dem handler fremtidsdrømmene om jobsikkerhed, muligheder, skabertrang og lønvilkår - og ikke om kønsroller.

Et stigende antal unge kvinder har fået øjnene op for de »beskidte« mandefag, og Sanne og Ida har valgt at uddanne sig til henholdsvis smed og VVS-energispecialist.

Det følger der fordomme med, men de er fuldstændig ligeglade med, hvad andre måtte mene om kvinder i mandefag.

- Jeg er blevet spurgt flere gange, om jeg er lesbisk. Det er jeg ikke, men mange går ud fra, at det er man vel. Det er ret underligt. Og det prikker også til min lyst til at sige: »Nej - man kan faktisk sagtens være feminin og arbejde i et mandefag«, og jeg vil ikke sættes i bås, fordi jeg har valgt et typisk mandefag, siger Ida Balsby Roersen.

Hun tager sin erhvervsuddannelse i en kombination med en gymnasieuddannelse – en såkaldt EUX - og ender med både en studenterhue og et svendebrev, når hun om tre år kan kalde sig VVS-energispecialist.

Sanne Svenningsen tog først en HF og derefter en uddannelse til pædagogisk assistent, inden hun for et år siden besluttede sig for at sadle fuldstændig om og gå i gang med en teknisk erhvervsuddannelse.

Og ifølge Mercantecs direktør Kirsten Holmgaard er der brug for flere som Sanne og Ida, da en række brancher nærmest skriger på specialiseret arbejdskraft.

- Det er vigtigt for Danmarks konkurrenceevne, at vi har en stærk og konkurrencedygtig privat sektor, og vi har brug for dygtige unge mennesker, der vil gå den vej - både kvinder og mænd. Ligesom rigtig mange andre erhvervsskoler har vi søsat en række initiativer for at tiltrække unge kvinder, og de virker. Det er meget positivt, og vi håber, det fortsætter, siger Kirsten Holmgaard.