Nyt digitalt kort viser modstandskampen

08. august 2020, 05:40
Helmer Andreas Wøldike organiserede en modstandsgruppe i Viborg og deltog i Stoholmgruppens modtagelser på Gammelstrup Hede, inden han blev arresteret i december 1943 og henrettet i Ryvangen. Foto: Nationalmuseet

HISTORIE Historikere, arkivarer og andet godtfolk med en særlig interesse for fortællingen om de danske modstandsfolks gøren og laden under 2. verdenskrig har fået et nyt hjælpeværktøj til at dokumentere modstandskampen.

Det er Frihedsmuseet under Nationalmuseet, der står bag et helt nyt digitalt kort, hvor man kan dykke ned i alle krigens sabotageaktioner og nedkastninger af blandt andet våben og allierede agenter i Danmark under 2. verdenskrig.

Det er i forbindelse med genåbningen af Frihedsmuseet den 3. juli, at man har udviklet det digitale Danmarkskort, og alle interesserede har nu mulighed for eksempelvis at søge helt ned på specifikke vejnavne i kortet.

- Kortet er tilgængeligt for alle, der måtte have lyst til at se, om der er sket noget i det område, hvor de bor, eller i et andet område, de er interesserede i, siger Henrik Lundbak, der er museumsinspektør for Frihedsmuseet og ansvarlig for det nye kort.

Når man dykker ned i de forskellige aktioner, kan man typisk læse om, hvad der skete hvornår, og ofte vil der være billeder knyttet til.

Kortet dokumenterer for eksempel to sabotageaktioner mod flyvepladsen i Karup, og fire nedkastninger, som fandt sted lidt længere nordpå ved Vedhoved Gård mellem Mønsted og Grønhøj mellem september 1944 og marts 1945.

Og yderligere nordpå i Fjends finder man dokumentation for en lang række nedkastninger, hvor særligt Stoholmgruppen var meget aktiv med fatale følger, som det også fremgår af billedet.