71-årig bilist fastholder sin uskyld i trafikdrab

Retssag om trafikdrab ved Flyvestation Karup kunne ikke gøres færdig tordag, da bilinspektørs forklaring manglede. Anklager vil kræve bilist idømt fængselsstraf

12. juni 2020, 08:32
Efter ulykken efterlyste politiet føreren af bilen, som blev videofilmet. Nu har den 71-årige bilist forklaret sig i retten. Foto: Sceenshot.

KARUP En 71-årig mand fastholdt under en retssag i byretten torsdag, at han var uskyldig i de alvorligste anklager, som er rejst mod ham i forbindelse med et trafikdrab 7. oktober i fjor.

Det var en mandag aften, at han i bil påkørte og dræbte en 22-årig værnepligtig mand, der gik i fodgængerfeltet ved Flyvestation Karup.

Efter påkørslen kørte den 71-årige mand videre uden at yde hjælp til fodgængeren, som ved sammenstødet blev slynget cirka 20 meter væk.

Den ældre bilist nægtede sig skyldig i anklagen om uagtsomt manddrab og for flugtbilisme. Han erkendte sig alene skyldig i en mindre færdselslovsovertrædelse, nemlig for ikke at have udvist tilstrækkeligt agtpågivenhed i trafikken.

Der lød et højt brag

Det oplyser anklager Flemming Hother. Anklageren fortæller, at den 71-årige mand fortalte, at han troede, at han havde ramt et rådyr. Og at han ikke var stoppet, fordi han i situationen var sikker på, at dyret måtte være dødt ved påkørslen.

Ifølge sin egen forklaring kørte bilisten med en fart af omkring 55 kilometer i timen, da han i fodgængerfeltet ramte den unge mand. Ved påkørslen lød der et højt brag og forruden gik i stykker.

Alligevel kørte bilisten videre. Ulykken skete en mandag og selv om han - ifølge sin egen forklaring - først om fredagen blev klar over, at det var et menneske, han havde påkørt og dræbt - så meldte han sig alligevel ikke selv til politiet.

Det var politiet, som fandt frem til bilisten en uge senere. Bilisten forklarede under retssagen, at han havde været i chok i tiden efter trafikdrabet.

Bilinspektøren udeblev

Under retssagen vidnede mandens hustru, en lastbilchauffør, der som den første fandt den trafikdræbte mand, samt en vagt fra flyvestationen.

Flemming Hother oplyser, at den 71-årige mand erkendte, at det var ham, der havde kørt bilen, som dræbte den 22-årige mand.

- Men han nægter sig altså skyldig i uagtsomt manddrab og i flugtbilisme, som han også er tiltalt for efter straffelovens paragraf 253, siger anklageren.

Under retssagen skulle en bilinspektør have forklaret om tekniske spor og bilens beskaffenhed.

Bilinspektøren havde meldt afbud til dagens retsmøde. Alligevel så blev sagen påbegyndt.

Flemming Hother oplyser, at det var vigtigt, at få hul på retssagen. Den 71-årige mand og den trafikdræbtes pårørende har allerede ventet længe på at sagen skulle komme for retten.

- Vi vil forsøge at få berammet et nyt retsmøde så hurtigt som muligt - og helst inden sommerferien - så der kan blive sat et punktum, siger Flemming Hother.

Formildende og skærpende omstændigheder

For en mildere straf tæller, at der er gået lang tid siden ulykken. Udsættelsen skyldes ikke den 71-årige mand, der som mange andre har måttet se sin retssag aflyst på grund af corona-nedlukningen. At den tiltalte mand desuden er en ældre mand, tæller normalt også for en mildere dom.

Uagtsomt manddrab i forbindelse med færdselsdrab straffes oftest med en bøde. Anklageren mener imidlertid, at den 71-årige mand bør straffes hårdere.

- Der er flere skærpende momenter i denne sag. Bilisten bliver ikke på ulykkesstedet og hjælper den kvæstede mand, og han melder sig heller ikke selv til politiet senere hen. Min umiddelbare vurdering er, at han bør idømmes en straf på tre måneders ubetinget fængesel, siger Flemming Hother.