Fantastisk fund af 2700 år gammel bronzeskat

Ikke siden 1926 har Viborg Museum set noget lignende

14. juni 2020, 06:52
1 af 3 Denne halsring af bronze med spirallukning dukkede op af jorden ved Ravnstrup. Foto: Mikkel Kieldsen
2 af 3 Også dette hængekar med bølgemønstre lå i jorden ved Ravnstrup. Foto: Mikkel Kieldsen
3 af 3 Mikkel Kieldsen (tv) og Amund Segerhard ved fundet, der blev gjort i Gaardsdal ved Ravnstrup. Foto: Flemming Jeppesen

Arkæologi Mens landet har været ramt af coronanedlukning, er detektorer blevet svunget flittigt i hele landet, og på en tur i påsken i Gaardsdal ved Ravnstrup fik detektorfører Amund Segerhard et kraftigt signal på detektoren.

Efter kort tids gravning kunne han ane flere bronzegenstande et stykke nede i mulden i den nysåede mark, og den erfarne detektorfører viste godt, at han stod med noget helt særligt.

Hullet blev dækket til og Viborg Museum kontaktet, så inden længe stod museets detektoransvarlige arkæolog, museumsinspektør Mikkel Kieldsen, på marken med sommerfugle i maven.

Nysgerrigheden blev dog ikke stillet med det samme, for vurderingen var, at genstandene ikke var bevaret så godt, at de kunne klare at blive pillet op ude på marken. I stedet blev hele molevitten indkapslet i gips og taget op samlet.

Det blev transporteret til Moesgaard, og her kunne et røntgenbillede afgøre, at fundet bestod af en halsring af bronze med spirallukning samt et exceptionelt stort hængekar med flot udførte bølgemønstre og sågar en læderrem.

Bronzegenstandene er endnu ikke konserveret. Og da fundet efter al sandsynlighed vil blive erklæret for danefæ, er det Nationalmuseet, der skal forestå den endelige konservering.

I 1926 gjorde man det såkaldte Fårdal-fund øst for Viborg, som også bestod af flere unikke kvindesmykker fra samme periode i bronzealderen som det nye Gaardsdal-fund.