En historisk mulighed for at sænke skatten

17. maj 2020, 09:50

Læserbrev Viborg kommune har med 25,7% et meget højt skattetryk i forhold til de øvrige kommuner her i regionen. Faktisk har vi lige om lidt en af de højeste skatteprocenter i hele landet, hvis ikke vi gør noget. Hvordan hænger det så sammen?

I forbindelse med den nye udligningsreform har forligspartierne givet mulighed for at kommuner med en skatteprocent på over 26,3 bliver 100 procent kompenseret af staten, hvis de vælger at sætte skatten ned. Det har allerede afstedkommet, at den SF ledede Langelands Kommune har meldt ud, at skatten vil blive sat ned med med halvanden procent. Det er gratis og går ikke ud over velfærden.

Historisk set har debatten om skat været et ideologisk spørgsmål om lavere skat eller højere velfærd. I dette tilfælde er det ikke et enten eller. Det er snarere en win win situation. For der er også gode nyheder for kommuner som Viborg .

Hvis vi vælger at sætte skatten ned, vil vi blive kompenseret af staten med 90% i 2021 og 2022, 85% i 2023, 80% i 2024 og 75% i 2025.

Da vi har fået tilført 77 mio kroner ekstra om året, betyder det, at hvis vi for eksempel sætter skatten ned med 0.4% kan vi i 2021 og 2022 lave skattenedsættelser for samlet set 66 mio. Det vil kun koste 6.6 mio kroner på bundlinjen. Alt dette forudsætter dog, at andre kommuner sætter skatten tilsvarende op.

I Venstre i Viborg Kommune synes vi ikke, at skatten skal sættes ned for enhver pris. Derfor vil vi også kun foreslå skattenedsættelser, hvis vi bliver garanteret den ovenfor omtalte kompensation fra Folketinget. Der kan nemlig som nævnt opstå scenarier, hvor det samlede regnestykke ikke går op kommunerne imellem. Så vil vores prioriteringer i Venstre være at forbedre velfærden for borgerne i kommunen.

Til gengæld vil jeg gerne høre argumenterne fra modstanderne af skattenedsættelser, hvis vi både kan sikre forbedring af velfærden og samtidig gennemføre skattenedsættelser.

Det må da på alle måder være en fordel for borgere, erhvervsliv og handel i Viborg Kommune. Så bliver der nemlig også flere penge til forbrug.