Må man ta’ hunden med på heden?

Hvad med en tur på Kalk Kaminoen - eller simpelthen i Blichers fodspor?

12. april 2020, 08:04
1 af 2 Du må gerne tage hunden med på heden. Den skal bare være i snor. ”Aia” er klar ved markeringspælen på Heden. Foto: Jan Herold
2 af 2 Tyttebær i knop klar til sæson 2020. Foto: Jan Herold

Lokalskribent For nogle uger siden opfordrede Bent Poulsen her i avisen til at nyde naturen ”hver for sig” og præsenterede en fantastisk tur i Dollerup - Skelhøje området.

Alt tyder på, at mange tager opfordringen til at bruge naturen i denne tid til sig. Vi har jo også rigtig megen flot og varieret natur her i vores lokalområde.

Her i Grønhøj kan vi byde på heden – en tur i Blichers fodspor!

Svaret på overskriften er selvfølgelig et ”ja” – men hunden skal dog i snor.

Vi tog hunden med på heden. Turen gik fra Grønhøj Golfbane, ad kartoffeltyskerstien til ”porten til heden”, hvor en solid låge holder fårene inde i lyngen. Herfra er en afmærket sti til grusvejen, som slynger sig fra Kongenshus Hotel til Resenfeldevej.

Det fine ved turen er, at man bevæger sig fra bebyggelse – og netop den bebyggelse, som i 1760 blev etableret, der hvor alt her omkring var hede – gennem agerland og noget spredt beplantning til, hvor du pludselig står med udsigt ud over et særpræget hedelandskab. Den sidste del går så gennem lyngen, som her er blandet med rævling og tyttebær.

Kaminoen kommer

Denne strækning på cirka tre kilometer, som hunden og hendes medløbere netop har betrådt, bliver snart en del af vores egen kamino – Kalk Kaminoen.

Gode folk har længe arbejdet på at muliggøre projektet. Nu har Spor i landskabet (med finansiering fra Nordea Fonden) og Viborg Kommune sagt ja til at bidrage, mod at Kalkkaminoens Venner leverer arbejdskraft.

Inden længe og muligvis allerede i 2020, kan vi så tage vandreturen fra Stoholm over Mønsted til Daugbjerg. Videre til Kongenshus og over heden til Grønhøj. Herfra ad Fløjgårdevej til Skansen og videre til Skelhøje. Herfra kan man så ”snuppe” Hærvejen mod syd eller nord!

En tur fra Stoholm til Skelhøje vil for os dog kræve en del forberedelse. Hunden kan nok klare mere end de 6 km fra Grønhøj til heden og tilbage. Det er straks værre med følgesvendene – så vi går i træningslejr!