Kalk Kaminoen er en realitet

Den 30 kilometer lange vandrerute mellem Stoholm og Skelhøje er klar sidst på sommeren

06. april 2020, 12:16
Kalk Kaminoen bliver 30 km lang men kan tilbagelægges i etaper. Ruten går ad såvel nye som mere etablerede strækninger. Her Søgård Mose. Foto: Privatfoto

Vandring Arbejdet med at skabe en 30 kilometer lang Kalk Kamino mellem Stoholm og Skelhøje er i mål. Det forventes, at vandrefolket kan plante traveskoene i det nye spor sidst på sommeren.

Går det, som foreningen Kalk Kaminoens Venner satser på, kan traveglade borgere derfor allerede sidst på sommeren begive sig ud på en 30 kilometer lang naturskøn vandrerute mellem Stoholm og Skelhøje.

Foreningen har det seneste års tid stået i spidsen for arbejdet med at fastlægge helt præcist, hvor vandreruten skal gå, og berørte lodsejere på strækningen har givet deres tilladelse til at vandrefolket må passere forbi.

Sidst men ikke mindst er finansieringen af projektet også faldet på plads. Projektet Spor i Landskabet, støttet af Nordea Fonden, har nemlig sammen med Viborg Kommune sagt ja til at betale for etableringsudgifterne. Kalk Kaminoens Venner sørger selv for det praktiske arbejde med at sætte pæle og infotavler ned på ruten.

Frivillige velkomne

- Vi har heldigvis tilsagn fra frivillige, som har sagt ja til at stå for det praktiske på hver sin lokale del af ruten, men vi kan altid bruge flere, fortæller foreningens formand Bent Poulsen, som allerede selv har tilbagelagt hele den 30,6 kilometer lange strækning til fods.

Han glæder sig til at komme i gang og regner med, at arbejdet med at sætte pæle i jorden starter i maj. Har du lyst til at være med til at markere den fine, kan du kontakte Bent Poulsen på 2585 2105.

Natur tur

Kalk Kaminoen vil veksle mellem egentlige stiforløb til at føre den vandrende ad smalle trampestier og spor, hvilket også falder fint i tråd med konceptet for at være godkendt som Spor i landskabet. Størstedelen af ruten tilbagelægges i smuk natur ad mark- og grusveje samt på trampestier.

Ruten starter enten fra Skelhøje Købmandsgård eller ved togstationen i Stoholm. Undervejs passerer vandrefolket blandt andet Grønhøj Kro og Museer. Herfra går den over heden til Kongenshus Mindepark videre gennem den smukke og særegne Søgård Mose til kalkgruberne i Daugbjerg og i Mønsted. I begge ender af ruten er der mulighed for offentlig transport blandt andet til Viborg.

Binder byerne sammen

Ideen til Kalk Kaminoen udspringer af et samarbejde mellem lokalsamfundene i Stoholm, Mønsted, Daugbjerg, Grønhøj og Skelhøje samt mellem attraktionerne langs ruten.

Det er tanken, at vandreruten skal synliggøre områdets DNA med dets kalkminer, flagermus, tørvegravning, opdyrkning af heden og kartoffelkulturen.

Yderligere information findes på www.kalkkaminoen.dk